Intim beszélgetések Kriston Andreával: a hüvely

Intim beszélgetések Kriston Andreával: a hüvely

Kriston Andreát élmény hallgatni. Bárcsak minél több nő, sőt, kislány beszélgethetne vele arról, amit még soha nem kérdezett meg senkitől! A nőiségről, amely egyszerre feladat és felelősség... Ebben a sorozatban - mint egy puha beszélgetősarokban - mindezekről szó esik. Most a hüvelyről beszélgettünk.

Azt hiszem, a nők különböző életkorban teszik meg azt a felfedezést - többnyire egyedül -, hogy a húgycső és a végbélnyílás között egy harmadik nyílás is található. Az egyik kislányomnak úgy tanítottam ezt meg, hogy a "pisilőajkacska" és a "kakilóajkacska" között van egy harmadik nyílás is, a "babalyuk".

Ő ekkor két és fél éves volt, de tudom, hogy ezt nem mindannyian tapasztaljuk meg ilyen korán. Amikor egy kamaszodó kislány felfedezi a testét, többnyire nem beszélget erről a témáról senkivel, nem kér segítséget az édesanyjától. Leginkább csak könyvekben lévő grafikákkal tudjuk összehasonlítani a saját szervünket, és néha megdöbbentő lehet a különbség. Ráadásul a hüvely nem egy külső, hanem egy belső szerv: bizonytalanság övezi, hogyan is kellene kinéznie.

Hogyan épül fel ez a szerv?

A hüvely 8-10 centiméter hosszú, enyhén hátrafelé hajló cső a húgycső és a végbél között. Vannak rövid, közepes és hosszú hüvelyű nők: ahogyan a férfiaknál sem egyforma a pénisz hossza, úgy a hüvely is eltérő méretű lehet. Ez egyéni adottság, amely nem befolyásolja a szexualitást. A hüvelyt belülről gyűrött nyálkahártya borítja, falán számos domborulattal.

Az egyik sokat emlegetett terület a G-pont, más néven G-mirigy, G-foltocska vagy Grassenberg-folt. Ez a mellső felületen, a hüvelybemenet fölött 1-2 centiméterre található kis barlangos test, amely szexuális izgalom hatására képes megduzzadni és stimulálása kellemes élmények forrása lehet. Ezenkívül egyéb helyeken is előfordulhatnak erogén pontok, de alapvetően a hüvelyünk nem annyira érzékeny, mint a férfiak pénisze. Ez a szülés szempontjából praktikus, egyfajta óvintézkedés a természet részéről.

Miért fontos, hogy erős-e vagy gyenge a hüvelyünk?

Az egészséges hüvely szeretkezés közben feszesen fonódik a hímvesszőre és orgazmus során pulzálással továbbjuttatja a hímivarsejteket a méhszáj felé, de ezen túl támaszt is biztosít a környező szerveknek. Alulról "tartja" a méhtestet, a mellső fala a húgycsövet egész hosszában és a húgyhólyag alsó részét, hátulról pedig a végbelet támasztja és védi.

Intim beszélgetések Kriston Andreával: a hüvely

Ha a hüvelyünk meggyengül, akkor sajnos elveszítheti ezt a támasztó funkcióját, és az említett szervek süllyedni kezdenek. Ha egy nő öntesztet végez (nagyon tiszta körülmények között, álló helyzetben, belülről megtapintja a hüvelyét), akkor érezheti ezeknek a szerveknek a bedomborodását. Ugyanakkor a fekve végzett nőgyógyászati vizsgálaton a hasonló elváltozások kezdeti stádiumban nem derülnek ki, hiszen más a szervek elhelyezkedése.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek