„Indulj el egy úton…” De melyiken is?

„Indulj el egy úton…” De melyiken is?

Egy kínai mondás szerint „amikor a változás szelei fújnak, a kétkedők falakat húznak föl, az optimisták pedig vitorlákat." Szinte mindenkivel előfordul élete során legalább egyszer, hogy úgy érzi, valami nem stimmel vele, nem tart sehová avagy nem a jó irányba, elakadt, megrekedt, és fogalma sincs, mit kéne tennie.

Kevesen vannak, akik ilyen esetben egyedül és rögtön képesek megtalálni a valódi megoldást a problémáikra. A többség vagy kifogásokat keres, vagy jobb esetben valamilyen segítséget vesz igénybe. Ám a legnehezebb sokszor éppen az, hogy az ember megtalálja a neki való módszert, ami hosszú távon teszi jobbá az életét, de legalábbis segít az aktuális helyzetben.

Amikor úgy tűnt, meddő vagyok, voltam nőgyógyászoknál és belgyógyászoknál, jártam speciális tornára, jógára és talpmasszázsra, elmentem családállításra és pszichológushoz – végül ez utóbbi hozta meg az eredményt, bár erre csak jóval később jöttem rá.

Két barátnőm évek óta küzd súlyproblémákkal, és egészen elképesztő, hányféle diétával és mennyiféle eljárással próbáltak már lefogyni, mire kiderült, hogy az egyik lisztérzékeny, a másik meg inzulin-rezisztens. Ennek tudatában alapvetően meg kellett változtatni az étrendjüket és az életmódjukat, és ugyan már nem fogyókúráznak, mégis látványos a különbség a mostani és korábbi megjelenésük között.

„Indulj el egy úton…” De melyiken is?

Egy harmadik barátnőm pedig gerincsérvvel küzd tinédzser kora óta. Ő is számtalan módon próbált már enyhíteni kínjain – jógával, pilátesszel, nyújtógyakorlatokkal, masszázzsal, csontkováccsal, szaunával –, mire rátalált az Alexander-technikára, ami végre lehetővé tette, hogy fájdalommentes, szabad életet éljen.

A lényeg, hogy mindegyik esetben rengeteg energiába, lelkierőbe és pénzbe került az éveken át tartó próbálkozás.

Mindezt csak azért írtam le, mert október 20-21-én a Millenáris Parkban lesz egy rendezvény, ahol a hasonló cipőben járó sorstársaink elkerülhetik, hogy a mi nyomunkba lépjenek. Az Egészségtudatos napokon ugyanis szakértői segítséget kaphatnak ahhoz, miként érezhetik magukat napról napra jobban a bőrükben.

A különböző előadásokon, bemutatókon és workshopokon rengeteg szakembertől – többek között Domján Andrástól, Rambala Évától, Oravecz Andreától, Szendi Gábortól és Soma Mamagésától – tanulhatunk arról, hogyan győzzük le önmagunkat, miként élhetünk a szeretet erejével, hogyan hozzuk összhangba az életünk és az étrendünk, vagy egyensúlyozzuk ki a testünk és a lelkünk. Megmutatják, hogyan válhat kiszámíthatóvá az egészség, gyakorlatias tanácsokat adnak a szülők gyerekneveléssel kapcsolatos problémáira, sőt, még azt is megtudhatjuk, miként lehet életünket, ételeinket, italainkat friss zöldségekkel, fűszerekkel ízesíteni és színesíteni.

Az esemény elképesztően sokszínű programját a www.hol-nap.hu oldalon olvashatjátok. Kár, hogy az én nehéz éveim alatt még nem volt ez a rendezvény, és szívből remélem, sok mai útkeresőnek a hasznára lesz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek