Immunrendszer: életminőséget rontó betegségek

Immunrendszer: életminőséget rontó betegségek

A 2-es típusú gyulladás olyan elterjedt és az életminőséget jelentősen rontó betegségek mögött húzódhat meg, mint az asztma, az atópiás dermatitisz vagy az orrpolipózis. Az információhiány ugyanakkor nagyban megnehezíti, hogy a betegek hozzájussanak az életminőségüket hosszú távon is javító orvosi ellátáshoz.

Világszerte milliók élnek olyan betegségekkel, amelyek egyre több embert érintenek, és amelyeknél az immunrendszer megváltozott működése áll a háttérben. A többi között ide tartoznak  az atópiás eredetű betegségek: az atópiás dermatitisz vagy ismertebb nevén ekcéma, az asztma, a kétoldali orrpolipózisok túlnyomó többsége, és más allergiás kórformák.

A kóros 2-es típusú gyulladás az immunrendszer túlzott aktivitása: ilyenkor az immunrendszer heves válasszal reagál bizonyos, egyébként teljesen ártalmatlan környezeti anyagokra: allergénekre (pl. pollen), élelmiszerekre (tehéntej, tojás, szója, búzaliszt, mogyoró- és diófélék, halfélék, stb.), de igen gyakran fordul elő az is, hogy semmiféle allergén nem mutatható ki.

Életminőséget rontó betegségek

A 2-es típusú gyulladás a szervezet különböző, a környezettel kapcsolatban lévő határfelületeit érinti, ide tartozik a bőr (a külső védelmi vonalunk), és a szervezet külső környezettel kapcsolatba kerülő belső felszínei: orrnyálkahártya, légutak, emésztőrendszer.

Az érintettek egy részénél megfigyelhető az úgynevezett atópiás menetelés is, amelynek során társulnak a betegségek egymással egy jellegzetes sorrendben, vagyis már csecsemő- vagy kisgyermekkorban megjelenik az atópiás dermatitisz és az ételallergia, melyhez az iskoláskor környékén társulhat orrmelléküreg-gyulladás, rhinitis, valamint allergiás eredetű asztma, még idősebb korban az orrpolipózis.

Az említett betegségek az életminőséget jelentősen rontják, a gyermek és a család számára is nagy terhet jelentenek. Az atópiás dermatitisz esetében az elviselhetetlenségig fokozódó viszketés, a bőr nedvedzése és vérzése, az alváshiány, az iskolából történő gyakori kimaradás, a fájdalom, a bőrtünetek miatti kirekesztettség mind rontja a betegek életminőségét.

Immunrendszer: életminőséget rontó betegségek

Az orvosok tudása bővül

Asztma esetében a fulladástól, a rohamoktól való félelem; az orrlégzés, a szaglás és ízérzés elvesztése orrpolipózisban; felülfertőződések és alvási gondok nehezítik meg a betegek mindennapjait. Társadalmi elszigetelődés, kirekesztettség, stigmatizáció, a személyiség fejlődés sérülése mind a betegség következménye lehet.

Az orvostudomány jelentős előrelépéseket tett a probléma megismerésének terén, és bár korántsem vagyunk tisztában mindennel, orvosi tudásunk bővült az elmúlt években. Ugyanakkor az ismeret- és információhiány a betegek körében még mindig fennáll és ez megnehezítheti kezelésüket.

Tudatosan kell keresni a megoldásokat

Fontosnak tartjuk az érintettek tájékoztatását, és a betegségkontroll új szintre emelését. Léteznek és fejlesztés alatt is vannak a súlyos betegek számára tartós javulást, a betegség keretek között tartását és a jó életminőség fenntartását biztosító gyógyszeres terápiák.

Ezen terápiás lehetőségek sora bővül, fontos, hogy a betegek is tisztában legyenek a lehetőségeikkel és tudatosan keressék a tudományos vizsgálatokkal igazolt, elérhető megoldást a problémájukra – hangsúlyozták a kerekasztal résztvevői. Ezért azt javasolják, hogy páciens keresse fel a megfelelő szakembert, és kérjen részletes tájékoztatást az érintett betegséggel kapcsolatban.

Kékessy Alexandra

A cikk a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) kerekasztal-beszélgetése alapján készült, amelyen lapunk is jelen volt. Résztevők voltak: Prof. Dr. Szegedi Andrea (Debreceni Egyetem, Bőrgyógyászati és Bőrgyógyászati Allergológiai Tanszék), Prof. Dr. Bata Zsuzsanna (Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika), Prof. Dr. Hirschberg Andor (Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő, Fül-Orr-Gége és Szájsebészeti Osztály), Prof. Dr. Tamási Lilla (Semmelweis Egyetem, Pulmonológiai Klinika), Dr. Nemes Éva (Debreceni Egyetem, Gyermekgyógyászati Intézet)

Betegségek - számokban

A probléma súlyát jelzi, hogy az asztma globálisan 358 millió embert érint – kontinenstől, országtól függően a 20-55 százalékuk nem kap megfelelő orvosi kezelést.

Hazánkban a kezelt asztmás betegek számát 300 ezerre becsülik. Az atópiás dermatitisz prevalenciája Európában 4,4 (az USA-ban 4,9, Japánban 2,1) százalék, vagyis egyedül Európában mintegy 25 millió érintettről beszélhetünk.

A krónikus rhinosinusitis (CRS) az európai népesség 7-27 százalékának okoz napi szinten kellemetlen tüneteket. A súlyos vagy nem megfelelően kezelt krónikus rhinosinusitis orrpolipózissal (CRSwNP) az USA-ban közel félmillió, Európa öt legnagyobb országában összesen több mint 400 ezer ember kénytelen együtt élni.

 

A cikk a Patika Tükör áprilisi számában jelenet meg! Keresse minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek