Immunitás növelése és agyműködés fokozása

Immunitás növelése és agyműködés fokozása

Napjainkban egyre többen kedvelik és részesítik előnyben az édesburgonyát a hagyományos burgonyával szemben. Egy meglehetősen tápláló és egészséges zöldségről van szó, amelyet érdemes rendszeresen fogyasztani.

Az édesburgonya nagyon jó rostforrás. Tele van hasznos tápanyagokkal, mint amilyen az A-vitamin, a C-vitamin, a mangán, a kálium, a pantoténsav. A benne található két antioxidáns vitamin nagyon hasznos a szervezet számára, mivel sokféle betegségtől óvhatnak meg bennünket. Olyan betegségektől, amelyeket többnyire a szabad gyökök okoznak.

Az édesburgonya gazdag forrása az antocián nevű antioxidáns vegyületeknek is, amelyeknek kiemelkedő a rákellenes hatásuk, de az agy működésére is pozitívan hatnak, hiszen fokozzák a memóriát és a kognitív képességeket is.

Immunitás növelése és agyműködés fokozása

Az édesburgonya mindkét típusú rostot tartalmazza, azaz megtalálhatók benne az oldható és az oldhatatlan rostok is. Ahhoz, hogy az emésztőrendszerünk sokáig egészséges maradjon, minkét fajta rostra szüksége van. Míg az oldhatatlan rost a székrekedés megelőzésében lehet a segítségünkre, addig az oldható rostok segítenek a hasmenés kialakulása ellen.

Az édesburgonya gazdag forrása a béta-karotinnak is. Ez is egy remek antioxidáns, amely segít a szem egészségének és a jó látásnak a megőrzésében.

A béta-karotin egy olyan antioxidáns, amely A-vitaminnál alakul a szervezetben. Ez a vitamin biztosítja a szem, a bőr egészségét, illetve az immunitás fokozásához is aktívan hozzájárul. A bőr egészségét úgy tartja fenn ez a tápanyag, hogy lassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat, illetve csökkentheti a bőrrák kialakulásának esélyeit is.

A zöldségben található másik antioxidáns vitamin a C-vitamin, amely szintén fokozza az immunrendszer védelmét, illetve megnöveli a bőrben a kollagéntermelést, amitől az sokkal feszesebb és rugalmasabb lesz.

Az édesburgonya segít az anyagcsere javításában, jó hatással van az emésztésre és még a fogyást is megtámogatja. Emellett alacsony glikémiás indexszel rendelkezik, így nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

A zöldség rendszeres fogyasztásával megakadályozhatjuk, hogy a zsírsejtek felhalmozódjanak a szervezetünkben, emellett nagyon hatékony lehet abban, hogy a méreganyagok kiürüljenek a testünkből, mindez pedig a kétféle rostnak köszönhető.

Forrás: gyógyszernélkül

 

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek