Illatos védelem a vírusokkal, a baktériumokkal szemben

Illatos védelem a vírusokkal, a baktériumokkal szemben

Sok illóolaj antibakteriális, vírusellenes vagy gombaellenes tulajdonságú. A tudományos kísérletek és vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a hatásmechanizmusuk a szintetikus szerekéhez sokban hasonló, azonban velük szemben kisebb eséllyel alakul ki rezisztencia. Az illóolajok kórokozóellenes tulajdonságai okosan kiaknázhatók akkor, ha különféle fertőzések megelőzéséről vagy kezeléséről van szó.

Noha az új típusú koronavírus „szelídebb” lett, és a Covid-19 kezd egyre inkább influenzaszerűvé válni a lefolyását tekintve, az ősz számos egyéb vírust is tartogat. Támadnak a náthát okozó rhinovírusok és jelen van az RSV is. Ráadásul, a légúti betegségeket okozó vírusokon kívül egyéb vírusok, illetve számos baktérium és gomba is okozhat fertőzést.

Sokan ódzkodnak a szintetikus kórokozóellenes szerektől. Emellett, a baktériumok, vírusok és gombák rezisztenciájának a kivédésére irányuló törekvések is arra hívják fel a figyelmet, hogy a szintetikus szerek használatát azokra az esetekre kell tartogatni, amikor azokra – orvosilag igazoltan – valóban szükség van.

Ha már a szintetikus szerekkel csínján bánunk, jusson eszünkbe, hogy a természet többféle kórokozóellenes szert kínál, természetes, sőt mi több, kellemes formában!

Illatos védelem a vírusokkal, a baktériumokkal szemben

Bőrfertőzéseknél, légúti- vagy emésztőrendszeri fertőzések

Az illóolajok vírus- és gombaellenes hatása régóta ismert. Bőrgombásodás vagy aknés panaszok esetén többen ecsetelik az érintett bőrterületet teafaolajos készítményekkel, illetve a herpeszvírus okozta ajakherpesznél alkalmazottak a citromfű olaját tartalmazó patikaszerek. Emellett, az illóolajok baktériumok elleni hatása sem elhanyagolható. Ez utóbbiból a felső légúti vagy az emésztőrendszert érintő bakteriális fertőzések megelőzésében és kezelésében akár előny is kovácsolható.

A szegfűszeg- és fahéjolajnál az antibakteriális hatás erősnek mondható, majd ezeket az olajokat követi a sorban a kakukkfű-, a borsmenta-, a teafa-, az oregánó- illetve a rozmaringolaj, kevésbé erős, de még mindig jelentős baktériumellenes hatásokkal. A kakukkfű olaja például olyannyira erős baktériumellenes hatással rendelkezik, hogy 3 %-os koncentrációban akár konzerválásra (pl. kozmetikumokban tartósítószerként, a kórokozók elszaporodásának gátlására) is alkalmazható. Közkedvelt az eukaliptusz olaja is, ami több légúti vagy emésztőrendszeri kórokozó elpusztításához járulhat hozzá.

Esetenként jobban teljesíthetnek, mint a „valódi” gyógyszerek

Egy vizsgálatban a bőrön alkalmazott teafaolaj és a klórhexidin (ismert, szintetikus antiszeptikum) hatásosságát vetették össze. Talán meglepő, de a teafaolaj bizonyult eredményesebbnek a bőrön található, potenciálisan bőrfertőzéseket is okozó meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktériumok elpusztításában. Mindez arra utal, hogy az illóolajok (pl. teafaolaj) szerepet nyerhetnek a bőr- és nyálkahártyafertőzések kezelésében éppúgy, mint a rosszul gyógyuló, felülfertőződött hegek ellátásában.

Sikerük titka: több támadáspont

Az illóolajok antibakteriális hatását leggyakrabban Escherichia coli és Staphylococcus aureus baktériumokon tanulmányozták. Úgy tűnik, hogy az illóolajok összetevői több támadásponttal rendelkeznek. Az illóolajok egyidejűleg bonthatják meg a baktériumokat körülvevő membrán épségét, zavarhatják meg a létfontosságú anyagok felvételében vagy leadásában szerepet játszó ún. transzportfehérjék működését, és folytatható a felsorolás. A végeredmény hasonló: a baktérium szaporodásra képtelenné válik és/vagy elpusztul. Érdekességként említhető, hogy a teafaolaj esetén kimutatták azt, hogy az illóolaj hasonló szerkezeti változásokat idéz elő az Escherichia coli baktériumnál, mint a klasszikus antibiotikum, a penicillin.

Az illóolajok használatának szabályai

Az antimikrobiális hatású illóolajok bőrre kenhetők, fürdővízbe tehetők, párologtatóval szétoszlathatók a lakás légterében, emellett, szájöblögetők, gargarizálószerek összetevői, sőt inhalálhatunk is a segítségükkel. Lényeges azonban, hogy kerüljük az illóolajok töményen történő használatát. Azaz, például bőrre való felvitel előtt mindig keverjük össze a tömény illóolajat valamilyen semleges hordozóolajjal (pl. olívaolajjal, édes mandulaolajjal jojobaolajjal), 5-15 %-os koncentrációjú hígításokat képezve, mivel az illóolajok töményen bőrpírt és irritációt okozhatnak.

Lényeges, hogy törekedjünk a jó minőségű, biogazdálkodásból származó illóolajok beszerzésére.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

 

A cikk a Patika Tükörben jelent meg. Kérje a magazint a gyógyszerésztől!

Kapcsolódó írások