Illatfelhő

A növények ajándéka: az illatok. Ahogy a színek is, befolyásolják hangulatunkat, érzéseinket. Az illatok érzékelése szubjektív dolog, senki sem lehet biztos abban, hogy a számára kedves illat másnak is kellemes. Az egyéniségünkhöz illő parfüm, vagy akár egy arckrém kiválasztását is döntően befolyásolja, hogy az adott illat mennyire tud hatni érzékeinkre.

A parfümök, kozmetikai készítmények aromájukat, vagyis jellegzetes illatanyagukat bizonyos növényi anyagoknak köszönhetik.

A növények kellemes illatukat leggyakrabban az illóolajokból nyerik. Illóolajok előfordulnak a növények különböző részeiben, a virágokban, levelekben, gyökerekben, termésekben, magvakban, illóolajjáratokban, a növény felületén levő mirigyszőrökben pedig folyékony állapotban találhatók. Egyes növények (keserűmandula, mustár) az illóolajokat glikozida alakjában tartalmazzák, amelyből a víz jelenlétében a növényekben lévő különleges enzim hatására hasadnak le. Az illóolajokat és aromaanyagokat elsősorban az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban alkalmazzák. Nem véletlen, hiszen ezek a természetes növényi olajok a szépségápolás szinte valamennyi területén alkalmazhatók.

Divatos kozmetikai eljárás az aromaterápiás fáslis módszer. A fáslit illóolajokban áztatják, majd a kezelendő felületre helyezik. Látványos eredményt lehet elérni ezzel a módszerrel a cellulit kezelésében, de méregtelenítő, bőrfeszesítő hatása is van.

Illatfelhő

Közkedveltek még az illóolajokat tartalmazó bőrápoló készítmények is, melyek hatóanyagaik révén táplálják, vitalizálják a bőrt. Bőrtípusunknak megfelelő aromaterápiás szépítőszereket otthon is készíthetünk. Ezeknek a legnagyobb előnye a boltban vásárolt krémekkel szemben, hogy elkészítésükhöz valódi növényi olajokat használunk, míg a gyárilag előállított termékekben ásványi eredetűek az olajok, illatanyagukat pedig szintetikus vegyszerek adják. Mielőtt azonban belevágnánk a házi szépítőszerek elkészítésébe, kérjük ki kozmetikusunk tanácsát, vegyük figyelembe, hogy egyes illóolajok bőrirritációt okozhatnak.

Kényeztetés - házilag

  • Tápláló arcpakolást készíthetünk, ha két evőkanál zablisztet és két evőkanál joghurtot egy-két csepp illóolajjal összekeverünk. Száraz bőrre a szantálfa és jázmin, normál bőrre a levendula és a jázmin, zsíros bőrre a ciprus és a geránium, míg érzékeny bőrre a kamilla, narancsvirág és a rózsa a legalkalmasabb. Kis mennyiséget készítsünk belőle, mivel nem tartalmaz tartósítószert, ezért eltarthatósága korlátozott.
  • Egy fárasztó nap után kellemes, pihentető lehet az aromaterápiás fürdő. A fürdő kellemesebb lesz, ha az illóolajat 5-10 csepp tejjel, tojássárgájával, folyékony szappannal, mézzel keverjük el. Az olaj így nem lebeg a víz felszínén, nem irritálja a bőrt, könnyebben eloszlatható a vízben.
  • Az aromaterápiás fürdő után illóolajakat tartalmazó masszázsolajat is készíthetünk, amely a bőrön át fejti ki a hatását. A masszázsolaj elkészítéséhez valamilyen semleges növényi olajat, avokádót, mandulát, jojobaolajat vegyünk, 50 ml bázisolajhoz keverjünk 20-25 csepp illóolajat.
  • Az aromaterápia nemcsak a szépségápolásban népszerű, egyre gyakrabban alkalmazzuk az illatterápiát a stressz, a feszültség oldására, betegségek kiegészítő kezeléseként is. Az aromamécsesben párologtatott illatok nyugtatóan hatnak a testre és lélekre. Leginkább a rózsa, levendula, orgona, narancs, citromolaj lazít és pihentet.
  • Téli időszakban megfázás, influenzajárvány idején az illóolajas inhalálás gyorsabban segíti a gyógyulást. Főként a felső légúti megbetegedések, arc- és homloküreg-gyulladás esetén hatásos, ha meleg vízbe 8-10 csepp illóolajat, például borsmentát teszünk, és néhány percig inhalálunk.

Potondi Eszter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek