Igyunk eleget!

Sok mindentől függ, hogy mennyi folyadékra van szükségünk naponta: a kor, a fizikai aktivitás és a táplálkozási szokások éppúgy befolyásolják ezt, mint a környezet hőmérséklete vagy páratartalma. A fogyókúrázók számára különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel.

Felnőtteknek általában napi másfél-három liter folyadék fogyasztása ajánlott. Folyadékigényünk 3-5 milliliterrel nő egy testsúlykilogrammra számolva. A folyadékbevitel kétharmadát italokkal biztosítjuk, míg egyharmadát a különböző táplálékok víztartalmából nyerjük.

Táplálékaink közül a gyümölcsök és a zöldségek tartalmazzák a legtöbb vizet.Vízháztartásunk egyensúlya igen érzékeny, ami megbillenhet a vízfelvétel fokozásával, de a csökkenésével is. A szervezetünknek állandó (párolgás, széklet- és vizeletürítés) és változó (izzadás) folyadékvesztéssel kell számolnia.

Igyunk eleget!

A folyadékhiány megnehezíti a testhőmérséklet szabályozását, ráadásul a fizikai és a mentális erőnlétünket is gyengítheti. Szervezetünk már fél százalékos veszteségnél szomjúsággal figyelmeztet bennünket a víz és a benne található sók, ásványi anyagok pótlásának fontosságára.

Ha fogyókúrázunk, igyunk sokat - 2-3 liter ásványvizet, gyümölcslevet, szűrt zöldséglevet vagy cukor nélküli teát - napközben! Az étkezések közötti folyadékbevitel hígítja a gyomornedveket, így nem leszünk annyira éhesek. Az elfogyasztott rostos ételek pedig megduzzadnak a gyomorban a nedvességtől, s ez szintén teltségérzetet vált ki.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek