Így változik a melled a 20-as, 30-as, 40-es éveidben

Így változik a melled a 20-as, 30-as, 40-es éveidben

A nőknek nagyon meghatározó a kapcsolatuk a mellükkel - vagy akinek jó, van, akinek rossz, de az biztos, hogy különleges kapcsolat ez, ami meghatározza nőiségünket. Gyönyörűen leköveti életünk minden változását: velünk növekszik, velünk öregszik. Hogy ne lepődj meg ezeken a változásokon, most összeszedjük őket.

A 20-as éveidben

A melleid mérete rengeteg ok miatt változhat a 20-as éveidben. Elször is eléred a felnőtt testsúlyodat, ami fogyást vagy hízást is jelenthet, és a melleid ennek megfelelően nagyobbak vagy kisebbek lesznk. Sok nő ebben a korban lesz terhes, és ez a mellek növekedésével jár - egyrészt a hízás, másrészt a szoptatásra való felkészülés miatt. A szoptatás elmúltával a mellek lehetnek kisebbek is vagy nagyobbak mint a terhesség előtt. A várandósság alatt nem csak méretbeli különbségek jelentkezhetnek, hanem megnagyobbodhat a mellbimbó, és sötétebbé válhat a körülötte lévő rész.

Így változik a melled a 20-as, 30-as, 40-es éveidben

Mivel sok hormonális változás történik ezekben az években, előfordulhat, hogy csomót találsz a melledben. Amenniyiben fáj, valószínűleg nincs semmi gond, mert a rákos csomók általában nem okoznak fájdalmat.

A 30-as éveidben

Miután már szültél pár gyereket, a melleid kissé megereszkedhetnek a folyamatos súlyváltozás miatt. Az úgynevezett terhességi csíkok így itt is megjelenhetnek, de sok esetben csak a has tájékára korlátozódnak.

A 40-es éveidben

A menopauza a melleidet is megváltoztatja, mivel a petefészkek kevesebb ösztrogént termelnek. A mell szöveteit átveszi a zsír, ami miatt kissé puhábbak lesznek kebleid. Ez persze nem történik egyenletesen, így ha dudort, csomót érzel benne, az nem feltétlenül jelent rosszat, csak a természet folyamata. Persze érdemes minden esetben orvossal is kivizsgáltatni, hogy ne érjen meglepetés.

Ha a terhesség nem, akkor az idő vasfoga elhozza a nem várva várt megereszkedést. Ez azért történik, mert a jótékony kollagén eltűnik a szövetekből. A mellszövet ebben a korban válik kevésbé sűrűvé, ezért ajánlják a mammográfiai vizsgálatot 40 éves kor feletti nőknek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek