Így tüntesd el a sötét karikákat a szemed alól!

Így tüntesd el a sötét karikákat a szemed alól!

A téli hónapok lehetőséget, az ünnepek közeledte pedig megfelelő motivációt jelent a szépészeti beavatkozások napirendbe illesztéséhez. Szakonyi Eszter szakkozmetikust arra kértük, hogy ossza meg velünk a bőrápolás titkait és adjon tanácsot a szem alatti sötét karikák eltüntetésére.

Első a bőrradír

- Elsődleges a „múlt nyomainak eltüntetése”, ahogyan egykoron mesterem mondta: a „bontás”. Ennek első lépése a koptatás, amely amellett, hogy megszabadítja a bőrt az elhalt szarusejtektől, lehetőséget nyújt a hatóanyagok intenzívebb felszívódására. Koptatni mechanikai, kémiai és biológiai eljárással, továbbá gépi úton egyaránt lehet.

A kozmetikumgyártók mechanikai radírjaikba (peelingjeikbe) leggyakrabban kaolint, talkumot, kvarcot, szilikátot, homokot, kagylóhéjőrleményt, gabonaőrleményeket, cukrot, sót, újabb megoldásként pedig bambuszőrleményt alkalmaznak. A peelingezés hatékonyságát a dörzsölés mértéke és a szemcse nagysága határozza meg.

Szépészeti időutazás

Az elmúlt évezredek asszonyai a “mitesszeres, pörsenéses és ránczot vetett bőrének” koptatását darált mandulás, vagy darált diós ledörzsöléssel, savanyú tejes bedörzsöléssel, nevezetes események előtt pedig reszteltalma-pakolással végezték. A Napkirály udvarában az udvarhölgyek musttal és borral mosták az arcukat, a ’20-as évek amerikai tinédzserei citromleves bedörzsölést alkalmaztak.

Biológiai hámoldás

Különösen az érzékeny, irritálható bőrök esetén ajánlott a biológiai (enzimes) hámoldók használata, melyek a bőr keratinjának oldása révén fejtik ki hatásukat. Közkedvelt anyagok e célra a papayában található papain, a fügében található ficin, az ananászban található bromelain.

Kémiai oldás

Manapság a kémiai hámoldási lehetőségek széles skálája adott, melyek alfa-, béta- vagy poli- hidroxisavakat és egyéb kémiai hámoldókat tartalmazhatnak. A kémiai hámoldás pozitív hatásaiként tartjuk számon, hogy a bőr simává válik, a pórusok átmenetileg finomodnak, az arcszín friss és üde lesz, az öregségi és a májfoltok elhalványodnak, halványodnak az apróbb ráncok, az aknés bőr állapota javul, a heges bőrfelület szebbé válik, javul a plasztikai műtét utáni bőrterület vérellátása, stb.

Így tüntesd el a sötét karikákat a szemed alól!

A gyümölcssavak (AHA) - mint például a citromsav vagy az almasav - a felszíni hámoldás után behatolnak a sejtek közötti réseken át egészen a szaruréteg aljáig, ahol osztódásra ingerlik a bazális sejteket, így elősegítik a bőr regenerálódását.

A savak már csekély koncentrációban is jelentősen finomítják a mélyebb barázdákat és a kisebb ráncokat. Serkentik a hámlás természetes folyamatát, mely a bőr öregedése és a napfény okozta károsodások miatt szenvedhet zavart.

Hatásos egyiptomi szemek

A külső ápolásában mindenkor nagy hangsúly jutott a szemek ápolásának és szépítésének. Markáns példája ennek az ókori egyiptomiak által használt szemfestési technika, amelyhez gyógynövényekkel dúsított, ólomtartalmú festékeket használtak. Amellett, hogy hitük szerint ezen festékek segítették Hórusz és Re isteneket abban, hogy viselőjüket megvédjék bizonyos betegségekkel szemben.  A párizsi Louvre-ban őrzött sminkedények vizsgálatával kiderült, hogy a szemfestékek előállításához használt ólomtartalmú komponensek a sejttenyészetben növelik a nitrogénoxid termelését, így stimulálva az immunrendszert a betegségek legyőzésében. A Nílus völgyében oly gyakori árvizek súlyos betegségeket hívtak elő. A szembetegségek elleni terápiát, vagy megelőzést ezen ólomtartalmú szemfestékektől remélték.

Természetes szemápolás

A szem tisztántartásának és ápolásának technikája sok örökérvényű megoldást talált a duzzadt, a vörös, a táskás és a „ránczot vetett” szemek ápolására. A szempilla és a szemöldök ápolására több forrás ricinusolajat, vagy „egy éhgyomrú ember nyálkájának” felkenését javasolja. Előbbi intenzívebben mutatja meg a szőrszálak valódi színét,utóbbi (egy 1800-as években született írás szerint) dúsabbá teszi a szemöldököt.

Évezredek óta alkalmazott módszer a táskás szemekre nyers burgonyakarikák, duzzadt szemekre uborkakarikák, vagy tömény (100%-os) méz alkalmazása, szarkalábakra pedig kemény habbá vert tojásfehérje felhelyezése. Remek szemnyugtató párna nyerhető 2,5 dl lenmag,1,25 dl levendulavirág, 3 csepp levendula illóolaj selyem párnácskába varrásával mind súlyánál, mind hatóanyagainál fogva.

A női hiúság évszázadokig éltetett egy atropin nevű „csodaszert”, mely a szem alkalmazkodási reflexét bénítva „kitágította a szembogarat”, így téve csillogóvá használójának szemét. A leggyakrabban nadragulyából, csattanó maszlagból, angyaltrombitából vagy bolondító beléndekből kivont anyag akár 1 százalékos dózisban is elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy 7–10 napig teljes alkalmazkodási bénulást, nagyobb dózisban vakságot, vagy akár halált okozzon.

Modern kozmetika

A ma kozmetikája ennél modernebb és látványosabb megoldásokkal kecsegtet. Ilyenek a botulinum toxinos (botox) és hyaluronsavas injekciók, valamint a vitaminok, aminosavak, nyomelemek, koenzimek elegyítésével nyert koktélok.

A bőrgyógyászok és kozmetológusok által végezhető, az irha kollagén rostjaira ható lézeres fotorejuvenáció, rádiófrekvencia, mezoterápiás eljárás, ödémás szemre pedig a vákuum alkalmazása.
Hosszútávon azonban remek szemápolás érhető el a természet adta lehetőségekkel is. Ilyenek a mandulaolaj, jojobaolaj, búzacsíraolaj és a 95 millió éve rendelkezésünkre álló méhpempő, melyet a kutatók és tudósok egyértelműen a bioszintézis csúcsának tartanak.

Kézápolás

Ha már a bőrünk szépségéről esik szó, semmiképpen se hagyjuk ki a kézápolást. A téli időjárás, a sok sütés-főzés általában megviseli a kezünket, amely amúgy is ki van téve a káros környezeti hatásoknak.  A kéz bőre szinte még nagyobb odafigyelést igényel, mint az arcunké, hiszen sokkal vékonyabb, az alatta lévő zsírréteg pedig elenyésző, emiatt könnyebben ráncolódik, hamarabb kiszárad, az inak, az erek is jobban átlátszanak. Érdemes olyan kézápoló készítményeket választani, amelyekben sok a természetes anyag mint például a kakaóvaj, a méz és különféle gyógynövények. Az extra szűz olívaolaj is csodákra képes. Kézmosás után finoman itassuk fel a nedvességet, ezután öntsünk néhány cseppnyi olajat a tenyerünkbe, majd a vízzel együtt alaposan masszírozzuk be a bőrbe és a körömlemezbe. Ezt a műveletet érdemes napi rendszerességgel megismételni.

Forrás: Szakonyi Eszter: Időtlen szépség (2013)

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek