Így szavazunk! A szépség a politikában is ütős fegyver

Így szavazunk! A szépség a politikában is ütős fegyver

Nem a politikai irányelvek, hanem az előnyös külső adja el a női politikusokat konzervatív berkekben. Minél nőiesebb egy honanya arca, annál többen szavaznak rá a választások idején – derül ki Dartmouth College friss kutatásából, amely a Social Psychological and Personality Science című szaklap friss számában került publikálásra.

2014.05.20

Az amerikai kutatók kiemelték, hogy ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy szupermodell automatikusan sikereket érne el a politikai színtéren – ahhoz ugyanis, hogy labdába rúgjon, szükséges, hogy rendelkezzen egyfajta közéleti kompetenciával.

Érdekes módon azonban az előnyös külső elsősorban konzervatív berkekben segíti a hölgyeket szavazatokhoz. Ha a két fél népszerűsége az adott közegben nagyjából hasonló, a szabályos, nőies arc az, ami segít a választóknak dönteni a politikai állásfoglalás helyett.

Így szavazunk! A szépség a politikában is ütős fegyver

A kutatócsoport Indiában térképezte fel a szavazópolgárok elméjét, több mint 2000, kezdetben elkötelezetlen választó meginterjúvolásának segítségével. Kiderült, hogy a voksolók nagy mértékben befolyásolhatóak, és nagyjából 12 százalékot lehet fordítani a választási eredményeken pusztán azzal, hogy a honanyának előnyös külseje van.

Fény derült arra is, hogy elsősorban az arc formája érdekli a választókat: a szemek, az arccsont, a szemöldök és a hajhossz, továbbá a smink is. Minél inkább nőiesnek bizonyult a politikusnő, annál több szavazatot kapott.

Jon Freeman professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy a jelenség nyilvánvalóan azzal függ össze, hogy a konzervatív szavazók szeretik az egyértelmű határokat a nemek közt, ezért egy férfias külsejű politikusnő az ő szemükben gyakran egyáltalán nem lehet hiteles – függetlenül attól, hogy szakmailag mennyire van képben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek