Így szabadulj meg otthonod száraz levegőjétől

Így szabadulj meg otthonod száraz levegőjétől

Sajnos, a tél legalább annyi hónapon át tart, mint a kellemes, meleg nyár. Hogy milyen fűtést használunk otthonunkban a hideg hónapok alatt, az igen fontos egészségünk szempontjából – miközben ugyanis melegszünk és jól érezzük magunkat, a légtér elveszíti páratartalmát. Márpedig az alacsony páratartalom és a száraz levegő számos egészségügyi problémával járhat, kezdve a száraz bőrtől az orrvérzésig. Párologtatásra tehát nagy szükség van! Íme néhány praktikus módszer, hogy megnöveljük a levegő páratartalmát a lakásban. Tippek száraz levegő ellen.

Szerezzünk be párologtatót: kiválóan javítja otthonunkban a levegő minőségét. Ha száraz bőrrel és orrvérzéssel küzdünk a téli hónapokban, érdemes beruháznunk egy párásítóra. Jelentős javulás következhet be egészségünkben, ha van párologtató a lakásban és a páratartalom a légtérben az egészséges szinten marad.

Így szabadulj meg otthonod száraz levegőjétől

Mielőtt azonban – nem túl olcsón – beszereznénk egy párologtatót, próbáljunk ki néhány egyszerű módszert is a párásításra.

Lényeges változást hozhat a páratartalomba a helyiség, ahol mosunk és szárítjuk a ruhákat. A szárítógép nedves hőt termel. Használjuk ki – ezzel az egyszerű ötlettel könnyen párásíthatjuk a levegőt. Alaposan tisztítsuk ki a szárítógép csövét: ha a gép végzett, használjuk ki, hogy a cső ki van húzva belőle, távolítsunk el minden szöszt, törmeléket. Kössük fel egy harisnyadarabbal a cső nyitott végét térdmagasságban, ezzel lehetővé tesszük, hogy a nedves hő, mely a gépből kiáramlik, otthonunk levegőjét is párásítsa.

Másik megoldás, ha nem géppel szárítunk, hanem hagyjuk jó ideig száradni a ruhákat szabadon a belső térben. Ez a párologtatási tipp nemcsak nedvességet juttat a légtérbe, de az áramszámlánkat is csökkenti.

A konyhában is könnyedén párásíthatjuk a levegőt. Nem kell hozzá külön párologtató! Mi sem egyszerűbb a száraz levegő ellen, mint a főzés! A tűzhelyen forralt víz segít a párásításban. A mosogatógépet is hagyhatjuk nyitva, hogy ilyen módon száradjanak az edények. A mosogatógépből kiáramló gőz is sokat jelent, ha a légtérbe kerül – javítja a páratartalmat!

A fürdőszoba szintén alkalmas az egyszerű párásításra. Miután lezuhanyoztunk vagy megfürödtünk a kádban, hagyjuk nyitva a fürdő ajtaját. Ez a módszer ugyan a privát szférának nem kedvez, a száraz levegő azonban eltűnik. A levegő páratartalma nemcsak a fürdőben lesz megfelelő, hanem otthonunk más helyiségeiben is!

Nem olyan nehéz a párologtatás – néhány egyszerű tipp a száraz levegő ellen máris jelentős javulást hozhat! A nedves levegő hozzájárul, hogy melegebbnek érezzük a légteret.  A páratartalom pedig kiváló lesz otthonunkban – ne feledjük, mennyi szükségtelen egészségügyi problémától kímél meg bennünket ez a megoldás! Ráadásul kiadásainkat is csökkenti.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek