Így mosakodj odalent!

Így mosakodj odalent!

Sok tévhit kering az intim higiéniával kapcsolatban, most a 7 legnagyobb hibát igyekszünk eloszlatni.

Még a felnőtt nőkben is sok kérdés megfogalmazódik a vaginájukkal kapcsolatban: Hányszor mossam? Mivel? Vannak olyan szerek, amiket használnom kellene, de nem is tudok róluk? Mindenkinek tudnia kell, hogy a vaginának vannak öntisztító folyamatai, ezért a testen belüli részt – egészséges működés esetén – nem kell mosni, tisztítani. Ennek ellenére sok olyan termék létezik, amelyik a nemi szerv „kellemetlen” szagát hivatott eltüntetni, ám ezek használata komoly egészségügyi problémákat is előidézhet. Lássuk az alapszabályokat!

 

1. Elölről hátrafelé

Minden kislánynak elmagyarázza egyszer az anyukája (remélhetőleg), hogy feneket törölni, törülközni, csakis elölről hátrafelé szabad, soha nem fordítva! A vagina és a végbélnyílás körül is találhatóak baktériumok, amelyek ezen területek egészséges működéséről gondoskodnak – külön-külön. Ami a végbélnyílás körül található, ne kerüljön a nemi szerv környékére, mert felboríthatja a normális baktériumflórát, és ezzel különféle betegségeket idézhet elő. Ez az óvatosság nem csak a törlésre, de a szexuális játékokra is vonatkozik.

Így mosakodj odalent!

 

2. Illatmentes szappant használj!

Fürdés, tusolás közben normális dolog, hogy a vagina körüli részre is kerül szappan, hiszen így távolíthatók el a természetes szennyeződések, az izzadtság, a hüvelyből kikerülő váladék. A biztonság kedvéért azonban érdemes illatanyag nélküli, pH-semleges szappant, esetleg patikában kapható intim mosakodót használni.

 

3. Hüvelyöblítésre semmi szükség

A hüvely öntisztító folyamatai gondoskodnak a megfelelő baktériumflóráról, ezért az egészséges szervezetnek nem szükséges a hüvelyöblítés, sőt. A túl gyakori mosás kipusztítja a jó baktériumokat, és a megfelelő működés felborul. Ezért ha rossz szagokat érzel ott lent, inkább fordulj orvoshoz, ő segít a megfelelő kezelésben.

 

4. Használj óvszert!

Ha szex közben behatolás is történik, óhatatlanul kerülhetnek kórokozók a hüvelyedbe, ezért mindenképpen érdemes óvszert használnod, főként, ha nem állandó a partnered. Különféle vírusoktól, herpesztől, gombától kímélheted meg magad, és ne feledd, az anális behatolás után új óvszer kell.

 

5. Táplálkozz megfelelően!

Ahogy egész szervezeted működését, hüvelyed egészségét is nagyban befolyásolja, amit megeszel, ezért figyelj a helyes táplálkozásra. Igyál sokat, fogyassz egészséges ételeket, a joghurt, a nyers fokhagyma, az almaecet fogyasztása segíthet a vaginális problémákon.

 

6. Tartsd szárazon

A vagina száraz környezetben érzi a legjobban magát, hiszen azok a baktériumok, amelyek árthatnak nekik, a nedves közeget kedvelik. Jól szellőző alsóneműt válassz, ha lehet, ne tangát, mert a fenékbe vágó vékony anyagdarabon könnyedén átjutnak a kórokozók a végbélnyílástól a hüvelyhez. Lehetőleg legyen száraz, ezért ha hüvelyi folyásod van, használj tisztasági betétet, vagy cseréld sűrűn a bugyidat. A vizes fürdőruhát is cseréld át olyan gyorsan, ahogy csak lehet.

 

7. Cseréld gyakrabban a betétet és a tampont

A tisztasági betétet, a tampont olyan gyakran kell cserélni, hogy ne legyen táptalaja a baktériumoknak. Ha épp nem menstruálsz, lehetőség szerint ne használj betétet, csak fölöslegesen melegíted a kényes részt. A termékek közül lehetőleg olyat válassz, amiben a lehető legkevesebb az illatosító anyag.

 

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek