Így leszünk képesek lassítani az öregedést

Így leszünk képesek lassítani az öregedést

Egy 115 éves nő vére rejtheti az örök fiatalság titkát. Hendrikje van Andel-Schipper 115 évesen halt meg még 2005-ben, és volt olyan nagylelkű, hogy testét felajánlotta a tudomány javára.

A hölgy szokatlanul jó egészségnek örvendett még idős korában is, úgyhogy az amszterdami tudósok kapva kaptak az alkalmon, hogy megnézzék, mi rejtőzik ebben a testben.

A kutatók 450 szomatikus mutációt találtak Handrikje fehérvérsejtjei között. Ezekben az volt a különös, hogy mind ártalmatlan mutációk voltak, pedig az ilyen típusú elváltozások általában betegségeket okoznak. Úgy látszik, a hölgy szervezete rendkívül jól szűrte ki a „rossz” mutációkat.

Így leszünk képesek lassítani az öregedést

További vizsgálatok azt mutatták, hogy a fehérvérsejtjeinek a túlnyomó része két őssejtből való. Ez arra utal, hogy drasztikusan lecsökkent az őssejt száma. (Születésünkkor körülbelül 20 000 őssejtünk van.)

A fehérvérsejtek telomerei (a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok) rendkívül megrövidültek. 17-szer rövidebbek voltak, mint az agysejtjein találhatóak. A telomer rövidülés természetes folyamat, ami a sejtosztódást követi, de egy bizonyos rövidség után az őssejt elpusztul.

Mindezekből az eredményekből az következik, hogy életünk hosszúságát az őssejtjeink száma korlátozza. Ahogy elveszítjük őket, úgy képtelenné válunk a szövettermelésre.

Az eredmények az irányba is mutatnak, hogy a jövőben lassítható lesz az öregedés, úgy hogy a fiatalkorban levett őssejteket később visszafecskendezzük a szervezetünkbe.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek