Így lehet kezelni a húgyúti fertőzést

Így lehet kezelni a húgyúti fertőzést

Aki az úgynevezett felfázást a nagy strandolások után tapasztalta, könnyen összekötheti a két eseményt, holott a felfázásnak – ami valójában húgyúti fertőzés – számos rizikófaktora van, a strandok meleg vizén kívül is. Dr. Rákász István, az Urológiai Központ szakorvosa a hajlamosító tényezőkre és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Ilyen rizikófaktorai vannak a húgyúti fertőzésnek

A húgyúti fertőzés gyakrabban érinti a nőket, férfiak közül pedig főként a fiatal fiúk és az idősebbek találkozhatnak vele. Elsősorban az okozza, hogy bizonyos baktériumok bejutnak a húgyúti rendszerbe, éppen ezért a rizikófaktorok közé tartozik:
- a húgyúti katéterezés,
- a vesekő és annak kezelése,
- egyes fogamzásgátló módszerek, mint a spermicid krémek és spirál használata,
- a nemi élet,
- bizonyos rossz szokások (például ha nem ürítjük ki teljesen a hólyagot a vizelés során, vagy ha hátulról előre irányuló mozdulattal használjuk a vécépapírt).
Vannak további tényezők is, amelyek hajlamosíthatnak a húgyúti fertőzésre, mint például az idősebb kor, a cukorbetegség, a terhesség, férfiaknál pedig a prosztata megnagyobbodás. A húgyúti fertőzés krónikussá is válhat, ha a húgyhólyag nyálkahártyájának bakteriális gyulladása tartósan fennáll, vagy ha egy éven belül legalább háromszor jelentkezik akut gyulladás.

Így lehet kezelni a húgyúti fertőzést

 

A diagnózist az orvosnak kell megállapítani

Bár a felfázás vagy húgyúti fertőzés meglehetősen egyértelmű tünetekkel jár – mint például a sürgető vizelési inger, a gyakori, illetve csípő, égető érzéssel járó vizelés és a kismedencei fájdalom -, ha többször jelentkezik, ha nem múlik, esetleg fokozódik a fájdalom, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni. Nem csak a diagnózis és a kezelés miatt jelent nagy segítséget a kivizsgálás, de azért is, mert van néhány olyan kórkép, amelynek tünetei nagyon hasonlítanak a húgyúti fertőzés okozta panaszokra.

- Nem minden esetben mondhatjuk ki a tünetek ismeretében, hogy hólyaghurutról van szó, előfordul, hogy alaposabban utána kell járnunk a forrásnak. Nem ritka, hogy gombás fertőzés tünetei tűnnek felfázásnak, ezen kívül pedig hasonló panaszokat eredményezhet a fájdalmas hólyag szindróma, a petefészek ciszta és a bakteriális vaginózis is – ismerteti dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. – Ezért bizonyos esetekben a fizikális vizsgálaton túl szükség lehet vizeletvizsgálatra és -tenyésztésre is, esetleg a vérvétel, a hasi ultrahang és a hólyagtükrözés is fontos lehet.

Az orvosi kezelés és az életmód is fontos

-  Ha hólyaghurutot diagnosztizálunk, egyszerű esetben érdemes házi gyógymódokkal megtámogatni a gyógyulást, hiszen – bár néha elkerülhetetlen – a gyakori antibiotikum használat miatt kialakulhat arezisztencia, amikor a baktériumok ellenállóvá válnak, és nem reagálnak már az adott gyógyszerre. Ha mégis szükséges az antibiotikum szedés, érdemes a szervezet hasznos baktériumflóráját probiotikumokkal támogatni és a bélflóra mellett a hüvelyi vegyhatás megőrzésére is figyelni – hangsúlyozza a szakorvos.

Ezen kívül a páciens maga is sokat tehet a gyógyulásért, a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztással, a gyakori vizeletürítéssel, probiotikumok és C-vitamin bevitelével, a megfelelő intim higiéniával (az ilyen jellegű illatosított termékek viszont kerülendők) és a körültekintő nemi élettel.

Forrás: Urológiai Központ

Kapcsolódó írások