Így kell jól fogat mosni!

Így kell jól fogat mosni!

Naponta kétszer, esetleg háromszor is elvégezzük a műveletet, és szinte már oda sem figyelünk rá. Vajon helyesek a mozdulataink? Jó fogkrémet választottunk? Elég gyakran lecseréljük a fogkefénket? Dr. Ambrus László fogorvos segítségével dióhéjban összefoglaltunk mindent, amit a fogmosásról tudni érdemes.

A szájhigiénia alapja a fogmosás. Naponta legalább kétszer, reggel és este meg kellene mosnunk a fogunkat. Két perc a követelmény, de szakértőnk szerint ez nem elég. Mint mondja, a fogorvosi ellenőrzés során egyből észreveszi, hogy jól mos-e fogat az illető. Ha úgy látja, nem jól végzi ezt a műveletet, akkor megtanítja neki a helyes fogásokat.

Hogyan kell fogat mosni?

Félóra múlva. Korábban úgy tudtuk, hogy étkezés után a lehető leghamarabb érdemes fogat mosni. A szakértők ma már másképp gondolják. Az újabb kutatások azt mutatják, hogy ha savas ételt – például gyümölcsöt – eszünk, ideiglenesen megváltozik a fogzománc szerkezete, és egy időre sérülékenyebbé válik. Ezért azt javasoljuk, hogy ilyenkor 30 percen belül ne mossunk fogat, csak utána.

Kis szájtátással. Felesleges óriásira nyitni a szánkat: ekkor a pofaizmok ráfeszülnek a hátsó fogakra, így ezeket nem érjük el. Elég kicsire tátani, ellazult izmokkal: ekkor mindenhová odafér a fogkefe.

Körkörösen. Fontos, hogy ne csak a fog rágófelszínét sikáljuk, hanem az oldalát is. Körkörös mozdulatokkal söpörjük ki az íny felől a lepedéket! Ez a leglényegesebb, mert számtalan probléma – például ínygyulladás – adódhat abból, hogy nem távolítjuk el tökéletesen az ételmaradékot!

Magunkat ellenőrizve. Ha fogmosás után, a tükör előtt egy fogpiszkálót óvatosan végighúzunk a fogaink felszínén, az ínyünk mentén, könnyedén ellenőrizhetjük, hogy maradt-e rajta lepedék. A nyelvünkkel a fogainkon végigsimítva is érezhetjük, sima-e a felszín, jól csúszik-e.

Ugyanebből a célból olykor elrághatunk egy plakkfestő tablettát is, amely megszínezi a fogainkon maradt lepedéket, így kiderülhet, helyesen mostunk-e fogat.

Milyen a jó fogkefe?

Ép. Szakértőnk szerint a lényeg a mechanikai tisztítás, tehát a hangsúly nem a fogkrémen, hanem a fogkefén és a helyes technikán van.

Így kell jól fogat mosni!

Az a legfontosabb, hogy a fogkefe ép legyen. Ha már összevissza állnak a sörtéi, ki kell dobni. Ez átlagosan háromhavonta aktuális, de egyéni lehet, hogy ki mennyi idő alatt „fogyaszt el” egy fogkefét. Mindenesetre, ha még fél év használat után is szalonképes a fogkefénk, akkor valamit rosszul csinálunk…

Elektromos vagy hagyományos. Ma divat az elektromos fogkefére voksolni, ami nem rossz, de dr. Ambrus László véleménye szerint semmivel sem jobb a hagyományos fogkefénél. Az elektromos fogkefe feje sokkal kisebb, mint a másiké, tehát ahhoz, hogy minden fogat alaposan megtisztítsunk vele, még több időre lenne szükség, miközben többnyire a két percet sem várjuk ki! A legtöbb ember fél vagy legfeljebb egy percig mossa a fogát…

Különböző hosszúságú sörtéi vannak. Az eltérő hosszúságú szálakkal garantált, hogy a nehezen elérhető helyekre is be tudunk férkőzni.

Közepes keménységű. Ha utánajárunk, találhatunk kemény, közepes vagy puha sörtével ellátott fogkeféket is. Ám a boltokban kapható legtöbb fogkefének közepes keménységű sörtéi vannak: az egészséges fogazat mindennapi ápolásához valóban ez a legideálisabb. A puha vagy a kemény sörte speciális esetekre való, ha a fogorvosunk ezt javasolja.

Milyen a jó fogkrém?

A fogkrém elsődleges szerepe az, hogy megkönnyítse a fogkefével végzett mechanikai tisztítást. Többféle hatóanyagot tartalmazhat, ezek közül a leggyakoribb a fluor, amely megkönnyíti a plakkok oldását.

Ha szeretnénk, speciális fogkrémek közül is választhatunk.

Fehérítő. A fogfehérítés egy különleges fogászati eljárás, amely során aktivizálják a fog belsejében zajló folyamatokat. Ezért a fehérítést célzó fogkrém valójában csak optikai világosításra képes, amely ideig-óráig tart. Hatásmechanizmusa vagy azon alapul, hogy bevonatot képez a fogon, vagy azon, hogy apró szemcsék segítségével lecsiszolja a fog felszínét, amely így kifényesedik.

Így kell jól fogat mosni!

Érzékenységcsökkentő. A fognyak idővel jellemzően kopik, ami miatt az idegek közelebb kerülnek a felszínhez, így a fog érzékennyé válhat többek között a hidegre, a szélre vagy a mechanikai tisztításra. Ezen segíthetnek a speciális fogkrémek, amelyek hatóanyaga lezárja az érzékenységért felelős fognyaki részt.

Gyógynövényes. A fluor mellett számos növényi hatóanyagot tartalmaz. Kissé furcsa íze van, de egy-két hét alatt meg lehet szokni. Nem helyettesíti a fogászati eljárásokat, de jól karbantartja az egészséges fogazatot.

Saverózió elleni. Bizonyos ételek és italok – különösen a gyümölcsök, a szénsavas üdítők vagy a borok – savtartalma vékonyítja és átmenetileg átjárhatóvá teszi a fogzománcot. A speciális fogkrém ilyenkor sem sérti, hanem védi és ápolja a fogat

Mentolmentes. Majdnem mindegyik fogkrém tartalmaz mentolt, hiszen alapvetően ehhez társítjuk a frissesség érzését és a kellemes leheletet. Ám fontos tudni, hogy a homeopátiás készítmények nem férnek össze a mentollal, így aki ilyen szereket alkalmaz, annak jó választás lehet a mentolt nem tartalmazó fogkrém.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek