Így élhetünk örökké! - Már nem csupán fantázia

Így élhetünk örökké! - Már nem csupán fantázia

Egy barátom a minap érdekes linket tett közzé a közösségi oldalon, egy különös holland dokumentumfilmét, ahol fiatal kutatók beszélnek arról, hogy a 21. században, az információrobbanás korában már nem elképzelhetetlen az örök élet számunkra. Csak nem egészen úgy, ahogy mi gondoljuk…

Az örök élet titka – ma már csak megmosolyogni való gondolat? Hiszen „mindent tudunk” a létezésről, így hát azt is hogy sorsunk, életünk a génekben előre kódolt, testünk tehát ahogy születik, úgy meg is hal egyszer, egy beprogramozott rendszer szerint, amiben öröm és bánat, egészség és betegség, fiatalság és öregség (jó esetben) egyaránt szerepel.

Így élhetünk örökké! - Már nem csupán fantázia

A fiatal kutatók gondolatai természetesen ezt nem kívánják (teljesen) megcáfolni, csak egy teljesen más szempontból vizsgálják a kérdést. Az ifjú filozófus például azt magyarázza, hogy az emberi agy tökéletes leképezést követően áttáplálható egy számítógépes rendszerbe bármilyen sokmillió, sokmilliárd információt és idegsejti hálózatot is tartalmazzon. A számítógépben új „tudatára” ébredve már nem lesz szükség számára, csak néhány szükséglet teljesülésére az örök élethez: legyen áram, működjön a szoftver, a hálózatok, az internet, és máris végtelenné változhat a létezésünk. Akár több személyiségünk is jelen lehet, egyidejűleg – a világ bármely, vagy ha úgy tetszik valamennyi pontján, egyidejűleg is.

Mindebből úgy tűnik, ez csak technológiai, technikai és orvostudományi kérdés és kihívás, mikor sikerül az emberi agyat 1:1-ben „telepíteni”, és a „mentések” révén bármikor újraindítani, ha esetleg mégis meghibásodna valamelyik „backup file” mindezek közül. Az idegsejtek hálózatát tökéletesen leképezi a mikroprocesszor és a belső memóriák, tehát innen már csak a végtelen a tét.

Mire lenne hát jó ez az öröklét? Az információ kora egyre újabb kihívásokat termel. Egy évtized alatt akár megkétszereződhet az emberi tudás, és ma már terabyte-nyi információtömegek keletkeznek rövid idő alatt. Képtelenség átlátni nagyobb területeket, akár tudomány – akár művészet legyen. Ezért a gépbe juttatott emberi agy és tudat segítségével ezek a „személyek” saját szakosított tudásuk szerint lennének képesek kutatni, amihez a legjobban értettek (fizikai) haláluk előtt.

Mindez talán utópiának tűnik, és nehezen érthető az olvasó számára. Egy bizonyos. Korunk fantasztikus fejlődési lehetőségek küszöbére érkezett, jól látható, hogy az analógból a digitális felé fejlődik szinte minden. Amit a kutatók, művészek a filmen elmondanak mind-mind erre irányul, egyfajta „digitális létezés”, amely valóban öröklét is lehet, hacsak valaki időközben ki nem kapcsolja a gépet, mert túl magas lett a villanyszámla.

Forrás: Egészségkalauz
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek