Hunyorgás helyett napszemüveg!

Hunyorgás helyett napszemüveg!

Visszás dolog, hogy míg a fényre szükségünk van, és számos pozitív hatása van a szervezetünkre, a szemünk bizony károsodhat, ha túl sok UV-sugárzás éri. Hogyan kell jó napszemüveget választanunk, és mit jelentenek a számok a lencsén?

2021.08.16

Az UV-sugárzás nem csupán a bőrünket, hanem szemünket is károsíthatja, egyes szembetegségek ‒ például a szürkehályog és a kúszóhályog ‒ kialakulásának kockázatát növeli, árthat a retinának és a szemfenéknek is. Nyáron a víz, a homok és a hó visszaveri a sugarakat, ezért strandoláskor – de télen síeléskor is – fontos a megfelelő védelem. A láthatatlan UV sugarak egy részét elnyeli az ózonréteg, másik részét pedig a szaruhártya, de még így is juthat a szembe annyi sugárzás, ami már károsíthatja a látást. Ráadásul az egész életen át kapott dózisok összeadódnak, így egyre komolyabb gondot okozhat a nem megfelelő védelem.

Hunyorgás helyett napszemüveg!

Itthon kevesen mernek széles karimájú kalapot hordani nyáron, ami árnyékolhatja az arcot, bár fontos tudni, hogy valamennyi UV-sugárzás árnyékban és fátyolfelhős ég esetén is éri a bőrt, szemet, a hunyorgás miatt ráncosodhatunk, irritálódhat, fáradhat a szemünk. A leghatékonyabb védekezés az UV-szűrős napszemüveg – és fontos tudni, hogy ezért nem kell feltétlenül vagyonokat fizetnünk. Az UV-szűrő réteg nem drága, igazából minden optikai termékbe belerakható: a látáskorrekciós célra használt szemüvegeken kívül akár még a kontaktlencsékbe is.
A legbiztosabbak akkor lehetünk szemüvegvásárláskor, ha optikusnál választunk napszemüveget, de ha nem így tettünk, akkor bármelyik optikában megkérhetjük, hogy nézzék meg, a már megvásárolt termékek valóban kiszűrik-e az UVA és UVB-sugarak 100 százalékát. Rendes üzletben vásárolt termékeknél ezt a tényt a szemüvegen lévő címke is jelzi: UV-400 vagy 100 százalék UV védelem felirattal.

De az, hogy jó UV-védelmet választunk, még nem teljes siker! Ha a választott szemüvegnek kicsi a lencséje, nem takar elég nagy felületet, akkor inkább csak szép kiegészítő, nem pedig szemvédő eszköz! Fontos, hogy a napszemüveg felett és alatt se tudjunk kikukucskálni – inkább válasszunk túlméretezett lencsét, mintsem kicsit! Ami viszont a színt illeti: az városi legenda, hogy minél sötétebb a lencse, minél feketébb, annál jobb. Nem a szín számít, sőt valamelyest még kedvezőtlenebb is a feketébe hajló lencse, mivel abban a pupillánk tágabbra nyílik – vagyis kevésbé tud védekezni a fénnyel érkező UV-sugárzás ellen, mintha világosabb lencsét választunk.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek