Húgyúti fertőzések és kezelésük

Húgyúti fertőzések és kezelésük

A légúti fertőzések mellett a leggyakrabban előforduló, elsősorban bakteriális eredetű fertőző betegség-csoport, a kórokozók általában másik szervből jutnak át a húgyutakba, és nem ritkán szövődményekkel ( pl. vesekő,neurogén hólyag, katéterviselés, cukorbetegség) is járnak.

A húgyúti fertőzések (UTI =urinary tract infection) keletkezésekor az is döntő, hogy fennáll-e bármely mechanikus akadály, működési elváltozás, vagy immunrendszeri, vagy anyagcsere-eredetű eltérés, ami gátolhatja a normális vizelet-elfolyást.

Hogyan oszthatóak fel a húgyúti fertőzések?

  • Nem szövődményes (egyszerű) alsó húgyúti fertőzés ( LUTI) nőkben (cisztitisz, uretra-szindróma)
  • Nem szövődményes pielonefritisz (vesekehely- és vesemedence-gyulladás)
  • Szövődményes fertőzések (nőkben a szövődményekkel együtt - férfiakban az összes ide tartozik)
  • Tünetmentes bakteriuria (baktérium-ürítés)

Szövődményes és nem szövődményes húgyúti fertőzések jellemzői

Sajátság, terápiás beavatkozás

Nem szövődményes UTI

Szövődményes UTI

Betegségforrás, kórokozó

Kimondottan uropatogén (húgyutakat támadó) baktériumok

Bármilyen kórokozó lehet

Antibiotikum-érzékenység

A rezisztencia nem jellemző

Sok a rezisztens törzs

Meddig kell kezelni?

3-5 nap

10-14 nap, esetleg több

Mennyire hatékony a kezelés?

Jó a gyógyhajlam - csekély a rezisztencia

Rosszabb gyógyhajlam, sok a visszaesés, kiújulás

Gyógyítható?

véglegesen

Csak akkor gyógyul véglegesen, ha a szövődmény oka megszüntethető

Urológiai beavatkozás végzése

Nem szükséges

Gyakran szükségessé válik

 

UTI: a jellemző tünetek

  • Gyermek- serdülő- és felnőttkorban a gyakori sürgető vizelési inger és az égő, csípő érzés vizeléskor (dizúria). A láz kevésbé jellemző. Idősebb korban lehet, hogy csak a láz az egyetlen jellemző tünet.
  • Nőkben gyakori vizelés, és dizúria kísérheti a cisztitiszt, a húgycsőgyulladást (uretritisz), és a hüvelyi fertőzést (vulvo-vaginitisz). A partnerváltogató nőkben fokozott a húgycsőgyulladás kockázata.
  • Férfiakban a két fent említett jellemző gyakori, a húgycsőgyulladás itt is a promiszkuis/partnerválogató egyéneknél gyakori.
  • Felső vagy alsó húgyúti fertőzés: az alsó felületesebb, könnyebben kezelhető és megszüntethető, a felső (pl. vesemedence-gyulladás ) már hosszabb kezelést igényel, ld, a táblát is.

Hogyan vizsgálható a UTI?

A fizikális vizsgálat nem jellemző, a lázra figyelni kell. Idős, lázas betegen gondolni kell húgyúti fertőzésre. A vesetáj ütögetése (lumbális érzékenység) sem egyértelmű, de elvégzendő. Nőkben kismedencei, férfiakban prosztata vizsgálat lehet indokolt.

Laboratóriumi vizsgálatok: a vizelet fehérje (ill. genny-) tartalma, vér a vizeletben, a vizelet ún. Gram-kenete, vizelettenyesztés, de ez utóbbi csak szövődményes esetekben. Hemokultúra, tehát vérből történő tenyésztés csak ha vérmérgezés gyanítható.

A húgyúti fertőzések kezelése

Nem szövődményes UTI, nőkben

Kórokozó: főleg E. coli, a maradék 30%-ban Proteus, Klebsiella, Enterococcus. Fiatal. Egyébként egészséges nőkben gyakoribb. A baktériumok a székletből jutnak a hüvelyen át a húgycsőbe, ill. a hólyagba.

Kezelés: nitrofurantoin, új típusú kinolonok, trimetoprim+szulfametoxazol.

Akut vesemedencegyulladás nőkben, szövődmény nélkül

Előfordulása az előzőhöz hasonló, leggyakoribb kórokozó az E. coli. Ép húgyutak mellett akkor fordul elő, ha a húgycső környékét speciálisan %u201Evirulens%u201D baktériumtörzsek lepik el.

Húgyúti fertőzések és kezelésük

Kezelés: új típusú kinolonok, béta-laktám antibiotikumok, cefalosporinok, aminglikozidok, 7-14 napos a terápia. A kezelés után is javasolt tenyésztést végezni.

Szövődményes UTI-k kezelése

Ahogy említettük, lehet anyagcserezavar (diabétesz) a háttérben, vagy kórházi- ill. állandó katéterviselés, húgyúti elzáródás, szűkület, idegentest stb. Legjellemzőbb itt is az E. coli fertőzés.

Kezelés: új típusú kinolonok, újabb cefalosporinok, aminoglikozidok, karbapenemek.

A terápiát a tenyésztési eredmény alapján módosítják - ha szükséges. Általában 10-14 nap elegendő, de 2-4 hetes kezelés is szükségessé válhat.

Önmagában az antibiotikum kezelés kevés, nem gyógyító hatású, az alapbetegség, vagy alapvető ok kezelendő - és mellette a húgyúti fertőzés is.

Tünetmentes baktériumürítés

Ha a vizelettenyésztéskor nagy csíraszámban található egy adott kórokozó baktérium. Kialakulásának körülményei a tünetekkel járó UTI-okhoz hasonló.

Kezelés: mivel káros következménye - önmagában nincsen, csak akkor kezelendő, ha súlyosabb szövődmény, következmény várható, pl. terhesség, veseátültetés utáni állapot, húgyúti műtét előtti időszak, orvosi beavatkozások utáni állapotok. Célzott kezelés javasolt, 7-14 napig.

Speciális betegcsoportok UTI-ban

Terhesség

A terhes női szervezet hormonális és "szerkezeti" átalakulása miatt érzékenyebb a húgyúti fertőzésekre. Mire kell figyelni?

Több a tünetmentes baktériumürítő, ez a szülésszámmal egyenes arányban nő

Éppen emiatt több lehet a vesemedence-gyulladás, súlyosabb is lehet

Tartós baktériumürítésnél kisebb a születési súly

  • Kevesebb fajta antibiotikum adható terhességben

A tünetmentes baktériumürítés is kezelendő, a szülés előtti utolsó időszakban (3. trimeszter) és a szülés után emelni kell az antibiotikumok dózisát.

Diabétesz

Maga a cukorbetegség megléte is hajlamosít a fertőzésre - de fordítva is igaz: a fertőzés oka lehet az anyagcserezavarnak. A fenti csoportok közül itt legtöbb a tünettel járó húgyúti fertőzés, és a tünetmentes UTI, sok esetben súlyosabb lefolyású maga a betegség, mint nem cukorbeteg egyéneken. Előadódhatnak egyéb- pl. speciális veseszövődmények.

Forrás:Egészségkalauz/Dr. Székely Gábor

 


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek