Hová tűnt a vérnyomásom?

Hová tűnt a vérnyomásom?

Bámulok ki a fejemből, szédelgek és teljesen lelassultam – én magam is az alacsony vérnyomásúak táborába tartozom, és nyáron, ha jön egy pár napos hőség, az átlagosnál is jobban megviccel a vérnyomásmérő: képes 89/55-öt is mérni. Hahó, vérnyomás! Fel tudnálak piszkálni valahogyan? Szükségem lenne rád!

2024.06.05

Az alacsony vérnyomás, hypotonia nem minden embernek okoz panaszokat, de ha tünetekkel jár, akkor ezek lehetnek jellemzőek: figyelemzavar, ájulás, a gondolkodás nehézsége, szétszórtság, fejfájás, fülzúgás, akár depresszió is.

Alacsonynak akkor nevezhetünk egy vérnyomást, ha a szisztolés (első szám) a 100 Hgmm alatt, a diasztolés (második érték) 60 Hgmm alatt marad tartósan.

Mi okozhatja?

Önálló betegségnek az úgynevezett krónikusan alacsony vérnyomást tekintik. Leginkább fiatal nők körében fordul elő, közülük is a vékonyabbaknál gyakoribb, és a genetikai hajlam is szerepet játszik kialakulásában. Ezt nevezik esszenciális vagy primer formának.

Hová tűnt a vérnyomásom?

A secunder típusúnál pontosan tudják a kiváltó okot: vagy gyógyszer okozza (pl. egyes szívritmus szabályozó gyógyszerek, vérnyomáscsökkentők, vízhajtók, koszorúér- tágítók), vagy endokrin eredetű kórképek (pl. pajzsmirigy alulműködés, mellékvese elégtelenség), esetleg szív- és érrendszeri eltérések (pl. aorta szűkület, szívelégtelenség, ritmuszavarok, pulmonalis hypertonia), vagy kiszáradás, vérveszteség, súlyos allergiás reakció áll a probléma hátterében.

Ezen kívül van még az ortosztatikus hipotónia is, amikor valakinek felálláskor hirtelen leesik a vérnyomása, megszédül, elájul. Ha valaki erre hajlamos, akkor az ágyból lassan, fokozatos keljen fel, nappal viseljen kompressziós harisnyát! Ha állás közben érzi, hogy szédül, akkor gyors segítség a leguggolás (vagy leülés).

-------------------------------------------------------------------------

Hogyan diagnosztizálható? Nagy segítséget nyújt az orvosnak, ha már eleve úgy keresi fel, hogy előtte 1-2 hétig vérnyomásnaplót vezetett, napi háromszori vérnyomásméréssel.

-------------------------------------------------------------------------

Mit tegyek?

Ezt szerettem volna tudni én is, de a legtöbb szakember azt ajánlotta, hogy szokjam meg, viseljem el, esetleg próbáljak ki néhány házi praktikát: több sót és több folyadékot fogyasszak. A megnövekedett folyadékbevitel a só miatti vízvisszatartással együtt növeli a keringő vér mennyiségét, ez emeli a vér nyomását az érfalra. A rendszeres mozgás – ahogy a magas vérnyomásnál – itt is hasznos, főleg, ha kardio-típusú a sport, de az erősítő, súlyzós mozgásformák is segíthetnek. Ezt kiegészítendő a jóga, a relaxáció is beválik.

Mi a helyzet az ingadozó vérnyomással?

Bizonyos mértékű ingadozás mindenkinél előfordul, például napszaktól, aktivitástól, érzelmi állapottól függően, ám a túl gyakori és túl nagymértékű ingadozásokat ki kell vizsgáltatni, és esetenként kezelésre is szükség lehet. Amennyiben tartósan fennáll az állapot, akkor megnő a stroke, a szívroham, a trombózis és a halálos, vérrög okozta elzáródás (thromboembólia) lehetősége is.

Vérnyomás-kilengésekhez vezetnek a rosszul beállított/szedett gyógyszerek, vagy a túlkezelés.

Hőség van – veszélyben a vérnyomásunk!

A kánikula vérnyomásunkra is hat: lejjebb viszi. Ez az oka, hogy mind az alacsony vérnyomástól, mind a magas vérnyomástól szenvedők rosszabbul érzik magukat. A hipertóniásoknak ilyenkor muszáj gyakran mérni a vérnyomásukat, és ahhoz igazítani a gyógyszer bevételét – erről kérdezzék meg kezelőorvosukat. Amennyiben légszomjat, heves szívdobogást, szédülést észlel mindenképpen forduljon háziorvosához, vagy kardiológushoz!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek