Hova tűnik a nők szexuális vágya?

Hova tűnik a nők szexuális vágya?

A szexuális vágy hiánya a nők esetében jóval gyakoribb, mint a férfiaknál. Mi áll a csökkent vágy hátterében, és hogyan éleszthető fel újra?

A női szexualitás bonyolult dolog, mert a vágyat a legerősebben agyi tényezők befolyásolják. Vannak a szexualitást gátló és megerősítő agyi komponensek, ezek közül a nőknél általában a gátló tényezők jelentkeznek aktívabban: azaz ha nem megfelelőek a körülmények, a nő nem akarja a szexet. A megfelelő körülmény pedig nem a gyertyafényes vacsorát vagy a gyűrűt jelenti, hanem mondjuk táncot vagy masszázst. A nő vágya, hogy vágyjanak rá, és ez növeli az ő szexuális vágyát is.

Hova tűnik a nők szexuális vágya?

A csökkent vágynak lehetnek fizikai és pszichés okai is.

Fizikai okok

A leggyakoribb élettani okai a vérszegénység (a nőknél a vashiány a menstruációs vérveszteség miatt gyakori), a cukorbetegség, a hormonális ingadozások (az alacsony tesztoszteronszint mind a nőknél, mind a férfiaknál vágycsökkenéshez vezet), és egyes gyógyszerek (gyomorproblémákra, magas vérnyomásra, kardiológiai betegségekre ható gyógyszerek, nyugtatók, depresszió elleni szerek, valamint a hormonális fogamzásgátlók). Csökkent szexuális vágy jellemző az alkoholistákra és a drogfogyasztókra is.

Pszichés okok

Bizonyos élethelyzetekben szintén csökkenhet a libidó: ilyen többek között a szülés utáni időszak, a menstruáció előtti napok, valamint a nagy érzelmi megterhelést jelentő események, például a gyász.

A csökkent nemi vágy leggyakoribb pszichés okai a depresszió, a stressz, a túlhajtottság, a szorongás, a szexuális abúzusból eredő lelki sérülések, a párkapcsolati feszültségek, a nők testképpel kapcsolatos elégedetlensége, valamint a nehéz egzisztenciális helyzet, illetve életkörülmények (például szülőkkel való együttélés).

Túl erős intimitás

Végül előfordulhat, hogy a vágy csökkenése mögött a párkapcsolaton belüli intimitás növekedése áll. Nehéz egyszerre megőrizni a két nagy értéket a kapcsolatban, az intimitást és a szenvedélyt. A régóta együtt élő pároknak új élményekre van szükségük, ami lehet tánc, masszázs, finom erotika.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek