Hosszabbítsd meg az életed C-vitaminnal!

Hosszabbítsd meg az életed C-vitaminnal!

A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásából származó C-vitamin nagy koncentrációja a vérben csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a korai halál kockázatát.

A 100 000 dán lakos adatait feldolgozó kutatásból az derült ki, hogy azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztották 15 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának és 20 százalékkal a korai halál bekövetkezésének kockázata, azokhoz képest, akik csak ritkán fogyasztottak ilyen élelmiszert, mondta Camilla Kobylecki, a Herlev és Gentofte kórház orvosa.

„Ezzel egy időben megállapítottuk, hogy a csökkent kockázat a gyümölcsökből és a zöldségekből származó C-vitamin magas vérbeli koncentrációjával függ össze” – tette hozzá Kobylecki, az American Journal of Clinical Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

Hosszabbítsd meg az életed C-vitaminnal!

„Bár a C-vitamint vitaminkészítményekkel is bevihetjük szervezetünkbe, mégis előnyös, ha az egészséges étrenddel juttatjuk be, mert ez egyúttal segít a hosszú távú egészséges életstílus kialakításában” – fűzte hozzá Børge Nordestgaard, a Koppenhágai Egyetem orvosi fakultásának professzora.

A kutatók most azt kívánják felderíteni, hogy a C-vitaminnal kombinált más tényezőknek van-e befolyásuk a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására, illetve a korai halálozásra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek