Hormonok játéka

Az endokrin, vagyis a hormonrendszer a belső elválasztású mirigyek rendszere, amelyek összehangoltan és szinte észrevétlenül működnek testünkben, feltéve, ha minden rendben van. Puffadás, alacsony libidó, fázékonyság, kedvetlenség, vajon ezek hátterében is a hormonok „játéka” állhat?

Bár nem igazán kézzelfogható, mégis szervrendszernek tekintjük az endokrin rendszert, hiszen egy központ által irányított „egységek” hálózata, amelyek kommunikálnak egymással, mondja el prof. Balázs Csaba, endokrinológus, a Budai Endokrinközpont orvosa. Ezek az egységek a belső elválasztású, azaz endokrin mirigyek, a kommunikáció pedig az általuk termelt hatóanyag, a hormonok útján zajlik.

Az endokrin mirigyeknek nincs kivezető csövük, az általuk termelt hormonok közvetlenül a véráramba kerülnek, így a test minden részébe eljutnak. Minden hormonnak megvan a maga speciális feladata, amelyet egy bizonyos területen kell elvégeznie, ezért az is nagyon fontos, hogy sajátos legyen a hatása. Minden hormont csak egy speciális célsejt ismer fel abban a szervben vagy szövetben, amelyet működésbe kell hoznia.

A klasszikus endokrin rendszer a belső elválasztású mirigyek (agyalapi mirigy, pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy, mellékvese, here, petefészek, csecsemőmirigy, tobozmirigy és a hasnyálmirigy) összessége, emellett pedig létezik egy diffúz (elszórt) endokrin rendszer, amelyet olyan sejtek alkotnak, amelyek nem endokrin működésű szervekben helyezkednek el, mégis termelnek hormonokat (ilyen például a Langerhans-szigetek).

Az endokrin szervek betegségei többnyire lassan fejlődnek ki, és nem könnyű diagnosztizálni őket. Az alul- vagy túlműködést a bekövetkező hormonzavar árulja el, a rosszindulatú daganatai nagyon ritkák. A legtöbb fajta alulműködés hormonpótlással kezelhető.Hormonok játéka

Agyalapi mirigy
A hormonrendszert irányító agyalapi mirigy (hipofízis) egy babszemnyi szerv. Szoros kapcsolatban áll a hipotalamusszal, amely a kapcsolattartó az agy, az idegrendszer és az endokrin rendszer között. A szabályozó mechanizmus érzékeli a vér hormonszintjét, vagy a hormon által szabályozott anyag mennyiségét. Ha ez túl magasra emelkedik, akkor csökkenti az adott hormon termelését, vagy azzal ellentétes hatású hormont bocsát ki. Ha a hormonszint túl alacsony, akkor fokozza a hormonkibocsátást, így mindig éppen annyi hormon áll rendelkezésre, mint amennyire szükségünk van.
Az agyalapi mirigy elülső, hátsó és közti lebenyében is előállít hormonokat, ezek hatnak a növekedésre, a tüszőérésre, a tejelválasztásra, a festék-anyagcseréjének szabályozására, illetve más hormontermelő szervek működésére. Mivel számos hormont termel, sokirányú a hatása is, ezért szokás a belső elválasztású mirigyek karmesterének nevezni.

Pajzsmirigy
A pajzsmirigyben termelődik a tiroxin, a trijódtironin, amelyek az anyagcsere-folyamatok szabályozásában vesznek részt, illetve a calcitonin, amely gátolja a kalcium csontokból való felszabadulását.

Mellékpajzsmirigy
Hormonja a parathormon, amely a szervezet foszfor- és kalciumellátottságáért felelős.

Mellékvese
Több hormon előállításáért is felelős, itt termelődnek a stresszhormonok, a kortizol, az aldosteron, az adrenalin és a noradrenalin.

Here és petefészek
A férfiakban a here termeli a tesztoszteront, míg a nőkben a petefészek az ösztrogént és a progeszteront, ezek a nemi működés szabályozásának fő alkotóelemei.

Csecsemőmirigy
Szintén több hormon termelődik a csecsemőmirigyben, ezek közül az egyik legfontosabb a thymosin, amely felelős a növekedésért és a szexuális fejlődésért, illetve az idegen szövet szervezetből való kivetéséért és az immunrendszer fejlődéséért. A pubertás után a csecsemőmirigy visszafejlődik.

Tobozmirigy
A benne termelődő melatoninnak köszönhető a pubertás helyes időben érkező kialakulása.

Hasnyálmirigy
A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődik a glukagon, amely közvetve a vércukorszintet növeli, az inzulin, amely a vércukorszint csökkentésére van hatással, és a somatostatin, amely a testnövekedést gátolja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek