Homeopátia: hol vannak a határok?

Homeopátia: hol vannak a határok?

Vajon hol vannak a homeopátia határai? Az összefoglaláshoz ismét dr. Papp Huba fogszakorvos, homeopata segítségét kértük, aki néhány praktikus tanáccsal is szolgált.

A homeopata szemlélet szerint a betegség egy gyenge pont az egységes egészben, az egyensúlytól való eltolódás. A homeopátia nem egy bizonyos tünetet kezel, hanem az egész embert, nem a tüneteket igyekszik elnyomni, hanem a szervezet saját öngyógyító folyamatait hivatott beindítani.

Hogyan zajlik az öngyógyító folyamat? Ezt írja le a Hering-szabály, amely egy amerikai homeopata megfigyelésein alapszik, és három megállapítást takar.

A Hering-szabály

 • A gyógyulás időben visszafelé haladó folyamatot tükröz, azaz a frissebb probléma gyógyul hamarabb, egy régebben szerzett betegség pedig hosszabb kezelést igényel (általában annyi hónapig tart a terápia, ahány éve létezik a probléma).
 • A gyógyulási folyamat bentről kifelé halad. Először tehát a létfontosságú szervekben indul meg, és a végén, a bőrön is látható a változás. - Erre nagyon jó példa az asztmás betegek esete - mondja dr. Papp Huba. - Rendszeresen előfordul, hogy ahogyan javul egy páciens asztmája, úgy ideiglenesen ekcéma jelenik meg a bőrén. Ennek elviseléséhez türelem kell és annak megértése, hogy ez a gyógyulási folyamat része. Megjegyzem, sokaknál maga az asztma éppen fordítva alakul ki: egy erőteljes szerrel, például szteroiddal elnyomott ekcéma mélyre viheti a folyamatot és légzőszervi panaszt okozhat. Ezt a folyamatot fejti vissza és kezeli megfelelően a homeopátia.
 • A gyógyulás fentről lefelé, a fej felől a láb felé halad.
 • Határok

  Természetesen a homeopátiának is vannak határai. - A cukorbetegséget vagy az előrehaladott daganatos állapotot nem tudjuk visszafordítani - mondja dr. Papp Huba. - De már az is hatalmas eredmény, ha csökkenthetjük, mondjuk a kemoterápia mellékhatásait. Ismerek egy fiatalembert, akinél harmincéves korában agydaganatot állapítottak meg. Megműtötték, de a daganat bizonyos részét nem lehetett eltávolítani. Egy hónapig kómában volt, magához térése után pedig visszautasította a sugárkezelést és a kemoterápiát. Három hónapot jósoltak neki az orvosai. Hozzám három éve jár. Szedi a gyógyszereit, a daganata nem nő, jól van, és bizonyos életmódbeli változtatásokkal éli az életét. Úgy gondolom, ez hatalmas dolog.

  Homeopátia: hol vannak a határok?

  Svájcban egyébként létezik egy olyan homeopátiás kórház, ahol végstádiumos daganatos betegeket gondoznak: olyan embereket, akikről a hagyományos orvoslás már lemondott. Közöttük 50-70 százalékos az ötéves túlélési arány!

  Hinni vagy nem hinni

  Vannak, akik misztikusnak tartják a homeopátiát, és a sikertörténetek sem szolgálnak elég bizonyítékul számukra - hiszen a működési mechanizmus valóban nem teljesen írható le racionálisan. A placebo-hatást is sokan emlegetik: eszerint a homeopátia pusztán azért működik egyeseknél, mert hisznek benne. - Bár a gyógyulásba vetett hit valóban nagyon fontos, a placebo-elméletet a homeopátia esetében sokszorosan tudjuk cáfolni - mondja szakértőnk. - Mivel lehetne magyarázni például azt, hogy csecsemők vagy kisgyerekek problémáira is hatásos? Vagy azt, hogy az állatgyógyászatban is eredményesen alkalmazzák? Érdekesség, hogy egy hortobágyi haltenyészetben és egy bábolnai szarvasmarha-tenyészetben is sikerrel használják a homeopatikumokat...

  A homeopátiás kezelést Magyarországon - számos európai országgal ellentétben - jelenleg nem támogatja a társadalombiztosító. Ennek ellenére nem kell csillagászati összegekre gondolnunk, ha a jövőben homeopatához szeretnénk fordulni. Igaz, az első beszélgetés díja - a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület ajánlása szerint - 10-16 ezer forint, minden későbbi kontroll feleennyibe kerül (ezekre a gyógyulás során egyre ritkábban kerül sor). Maguk a gyógyszerek nem számítanak drágának, ráadásul nagyon hosszú időre elegendőek. Ha homeopata orvost választunk, biztosak lehetünk abban is, hogy számos tanáccsal lát majd el bennünket az optimális életmóddal kapcsolatban is. Hiszen az egészségért elsősorban nekünk magunknak kell küzdenünk...

  Immunerősítés homeopatikumokkal

  A homeopátia széles tárházát kínálja az úgynevezett bevált indikációs szereknek. Ezek közül többet is ajánlhatnánk a téli időszakra jellemző nátha és influenza megelőzésére, ezek közül álljon most itt kettő:

  • Négy hétig heti egyszer Oscillococcinum, egyszer Influenzinum C30 vagy D30 (az egyiket a hét elején, a másikat a végén kell bevenni). Az Oscillococcinumból elég 10-15 golyócskát kiszedni az ampullából, az Influenzinumból pedig 5 golyócskát kell elszopogatni. (Gyerekeknek ötéves korig az életkornak megfelelő golyószám elég.) Ezek mellett Echinacea D4 vagy D6 javasolt: napi kétszer 5 golyó hétfőtől péntekig, szombat-vasárnap szünetet tarthatunk. Ezt akár két hónapig is lehet szedni. Egy hó szünet után a kúra - szükség esetén - megismételhető.

  • Heti váltakozásban az Echinacea D4 vagy D6 hétfőtől péntekig napi kétszer 5-5 golyó formájában szedhető (hétvégén tartsunk szünetet), illetve Vincetoxicum C30-ból vagy D30-ból heti két alkalommal 5-5 golyó. Páros héten az egyik, páratlan héten a másik szert kell szedni, két hónapon át. Ezután egy hónap szünetet célszerű tartani. Ez a kúra is ismételhető.

  Kapcsolódó írások
  Kérdezzen szakértőnktől
  Kapcsolódó gyógynövények
  Kapcsolódó betegségek