Hólyaghurut vagy felfázás?

Hólyaghurut vagy felfázás?

A húgyúti fertőzéseket a nők betegségének tartják, és valóban – bár ritkán férfiaknál is előfordulhat. Az azonban tévedés, hogy a hideg okozza! Dr. Gombos Évát, a Heim Pál Gyermekkórház nefrológus főorvosát kérdeztük.

Hogyan védik magukat az egészséges húgyutak?

A húgycső körül normális esetben megtalálható egy bakteriális flóra, de ez általában nem okoz fertőzést, hiszen az egészséges húgyutak ellenállnak. Ám ha a húgycső nyálkahártyáján valamilyen mikrosérülés található, a kórokozók, köztük a normálisan is jelen lévő baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe, és ott fertőzést okoznak.

Milyen kórokozók eredményezik a hólyaghurutot?

A fertőzéseket gombák, vírusok, de leggyakrabban baktériumok (tipikusan az E. coli) okozzák, amelyek vagy felszálló módon, vagy (ritkábban) a véráramon keresztül juthatnak be a húgyutakba.

Hólyaghurut vagy felfázás?

Akkor téves a „felfázás” kifejezés?

Valójában a felfázásnak nincs köze ahhoz, ha fázunk. Legfeljebb annyiban lehet okozója a hideg a hólyaghurutnak, hogy a fázás gyengítheti az immunrendszert, és így a szervezetbe kerülő kórokozók több kárt okozhatnak.

Hol jelentkezik a gyulladás?

A húgyutak fertőzései többféle területet is érinthetnek: a húgycsövet, a hólyagot, a húgyvezetékeket vagy a veséket. A húgycső és a hólyag esetében alsó húgyúti fertőzésről van szó: ez enyhébb lefolyású betegség. Felső húgyúti fertőzésnél a vesék is megfertőződnek, s ez már súlyosabb eset.

Miért gyakoribb a nőknél?

Ez a hátrány elsősorban anatómiai felépítésünkből fakad: a nők húgycsöve sokkal rövidebb, mint a férfiaké (mintegy 2,5-4 centiméter hosszú), a kórokozók tehát rövidebb úton juthatnak fel a húgyhólyagba. Másrészt a húgycső nyílása igen közel található a hüvelybemenethez és a végbélnyíláshoz is.

Miért veszélyes a hüvely és a végbélnyílás közelsége?

A végbél közelsége miatt a széklettel a külvilágba kerülő baktériumok is könnyebben bekerülhetnek a húgycsőbe, ott tartósan megtelepedhetnek, és akár a hólyagba is eljuthatnak. (Súlyosabb esetben innen is továbbterjedhetnek a vesére.)

A fertőzés a hüvely felől is támadhat: a szexuális úton terjedő betegségek (például a klamídia, a mikoplazma vagy a herpesz szimplex) kórokozói, továbbá a hüvelyben egyébként is megtalálható baktériumok innen is a húgycsőbe kerülhetnek. A hólyaghurut fiatal nőknél jellemzően az első néhány szexuális együttlét után alakul ki, ezért is hívják nászutas betegségnek. A szexuális aktussal járó feszítő hatás a húgycső falára is hatással lehet, az így keletkező pici sérülések is megkönnyíthetik a kórokozók dolgát.

Ugyanilyen okból a székrekedés, a széklet tartogatása is hólyaghurutra hajlamosíthat.

Milyen tünetei vannak a hólyaghurutnak?

A hólyaghurut tipikus tünete a gyakori, sürgető vizelési inger, az ennek ellenére csekély mennyiségű vizelet, a kellemetlen, szúró érzés a hólyag tájékán (sokszor a vizeletürítés alatt is), valamint a sötétebb, rossz szagú, esetleg véres vizelet.

Elkezdhetjük-e otthon a kezelést, vagy forduljunk orvoshoz?

Fontos minél előbb orvoshoz fordulnunk, hogy a háttérben esetlegesen meghúzódó nőgyógyászati vagy urológiai betegség kizárható legyen. Semmiképpen ne késlekedjünk, ha lázat és deréktáji fájdalmat tapasztalunk, mert ez már vesegyulladásra utalhat! A kezelés minél korábbi elkezdése azért is javasolt, mert a nem teljes gyógyulás azt eredményezheti, hogy a betegség elhúzódhat, krónikussá válhat.

Fontos megbizonyosodni arról, hogy a gyulladást valóban fertőzés okozta-e. Ennek eldöntésében segít a vizeletvizsgálat: a laboratóriumban megállapítják, hogy milyen baktériumok milyen számban vannak jelen a vizeletben, illetve található-e fehérvérsejt (genny) vagy vér a vizeletben.

Hólyaghurut vagy felfázás?

Milyen kezelést szoktak előírni az orvosok?

Baktérium okozta fertőzés esetében az orvos antibiotikum-kúrát, majd (a bélflóra helyreállítására) probiotikumokat javasol. Ha szükséges, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő szert is felír.

Amennyiben szexuális eredetű a fertőzés, fontos, hogy mindkét fél kezeltesse magát, különben pingpongfertőzés alakulhat ki, amelyet a partnerek oda-vissza adnak egymásnak!

Azt szoktuk még tanácsolni, hogy a beteg igyon sokat, és menjen gyakran vécére! Így kisebb lesz a bakteriális koncentráció, valamint megelőzhető a vizelet pangása. A sokáig tartogatott vizeletben ugyanis könnyebben elszaporodhatnak a kórokozók. Ezért veszélyeztetettek a prosztatamegnagyobbodással küzdő férfiak, hiszen náluk nehezített a vizeletürítés.

Mit tegyen az, akinél rendszeresen visszatér a fertőzés?

Vegye komolyan a problémát, és vesse alá magát egy részletes kivizsgálásnak: ki kell deríteni, nem anatómiai ok áll-e a háttérben, nincs-e esetleg cukor a vizeletben (ez cukorbetegségre utalhat), nem áll-e fenn hólyagműködési zavar vagy immunológiai probléma. Amennyiben egyik felsorolt háttérbetegséget sem tudják diagnosztizálni, akkor a szakorvos kezelési, életmódbeli stratégiát állít fel a visszatérő infekciók megelőzése céljából.

Érdemes a természet patikáját is segítségül hívni?

Egyes gyógynövényes készítményeknek vizeletfertőtlenítő hatásuk van. Például jók a tőzegáfonyát tartalmazók, különösen azok, amelyekben a C-vitamin is a hatóanyagok között szerepel. Fiatal lányoknál és felnőtt nőknél ezek hatásosak lehetnek megelőzésképpen, illetve a gyógyszeres kezelés után, kiegészítés gyanánt. Ám a betegség gyógyítására önmagában nem alkalmasak, ahogyan gyerekek esetében sem válnak be.

Merjünk-e uszodába járni?

Véleményem szerint a víz szennyezettségétől nem kell tartani, de fontos tudni, hogy a túlzott fertőtlenítés is árthat, hiszen megbonthatja a húgycső körüli normál flóra egyensúlyát. Így elég gyakoriak a wellness utáni húgyúti fertőzések, de természetesen ez egyéni hajlamtól is függ. Aki nem különösebben hajlamos a fertőzésre, az nyugodtan wellnessezzen. Arra azonban figyeljünk oda, hogy ne maradjunk sokáig a vizes fürdőruhában! A meleg és nedves környezet ugyanis kiváló táptalaja a különböző vírusoknak, baktériumoknak és gombáknak.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek