Hölgyeim, sörözésre fel! Mert jót tesz nekünk

Hölgyeim, sörözésre fel! Mert jót tesz nekünk

Azok a nők, akik hetente legalább egyszer-kétszer isznak sört, 30 százalékkal kisebb valószínűséggel kapnak szívrohamot, mint akár a nagyivók, akár az absztinensek, mutatta ki egy svéd tanulmány.

A Sahlgrenska Academy (Gothenburgi Egyetem) tanulmánya 1500 nőt követett nyomon 1968-tól 2000-ig. A vizsgálatba középkorú vagy fiatalabb nőket vontak be, akik a tanulmány végén 70-92 évesek voltak. A kutatók azt állapították meg, hogy a mérsékelt sörivás jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát.

A tanulmány statisztikailag szignifikáns összefüggést talált a gyakori alkoholfogyasztás (amit úgy definiáltak, hogy havi egy-két alkalomnál több) és a rák okozta halálozás csaknem 50 százalékkal nagyobb kockázata között azokkal szemben, akik kevesebbszer ittak szeszes italt.

Hölgyeim, sörözésre fel! Mert jót tesz nekünk

Érdekes viszont, hogy azoknál a nőknél, akik heti egy-két sör elfogyasztásáról számoltak be, 30 százalékkal kisebbnek bizonyult a szívinfarktus előfordulási valószínűsége, mint azoknál, akik ennél több vagy kevesebb alkalommal söröztek.

A korábbi kutatások szintén azt sugallják, hogy a mértékkel fogyasztott alkoholnak lehet bizonyos pozitív hatása, de még mindig bizonytalan, hogy valóban ez a helyzet” – mondta Dominique Hange, a Scandinavian Journal of Primary Health Care folyóiratban megjelent cikk vezető szerzője.

„Eredményeinket a kardiovaszkuláris betegségek más rizikófaktoraival is összevetettük, s ez igazolta megállapításainkat. Ugyanakkor nem tudtuk megerősíteni, hogy a mérsékelt borfogyasztásnak is van ugyanilyen hatása. Eredményeinket tehát még további követéses vizsgálatoknak kell megerősíteniük.”

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek