Hol lehet boldogan megöregedni?

Hol lehet boldogan megöregedni?

Svédországban a legboldogabbak az öreg évek, Afganisztánban a legborzalmasabb hatvan felettinek lenni. Az öregedésről szóló első globális felmérés okoz meglepetéseket.

Az idősembereknek Svédországban van a legjobb dolguk, és Afganisztánban a legrosszabb megöregedni - derül ki az öregedésről készült első globális felmérésből. A felmérésben 91 országot listáztak, ezzel az öregek 89 százalékának a helyzetét mérték fel. A lista első öt helyezettje nem okoz meglepetést: Svédországot Norvégia, Németország, Hollandia és Kanada követi, a világ leggazdagabb országa, az Egyesült Államok viszont csak a nyolcadik helyet érdemelte ki, míg Nagy-Britannia be sem került az első tízbe. Magyarország Albánia és Horvátország között, a 40. helyen van.

Bár nem túl előkelő helyen szerepelnek, egyes országok, mint például Bolívia (46.) vagy Mauritius (33.), mégis a gazdasági erejükön felül teljesítenek az öregek jóléte terén. Más, komolyabb gazdasági erőt mutató országok, mint India (73.) és Oroszország (78.) viszont egészen hátul kullognak a listán.

2050-re kétmilliárd ember, a világ lakosságának több mint az egyötöde lesz idősebb hatvan évnél. Jelenleg a fejlődő országokban a leggyorsabb a lakosság elöregedése. A tempó felgyorsulását jól mutatja, hogy míg Franciaországnak 115 év kellett, hogy megduplázódjon, 7-ről 14 százalékra emelkedjen az idősek aránya a társadalomban, Brazíliában ugyanehhez az ugráshoz mindössze 21 évre van szükség.

Hol lehet boldogan megöregedni?

A leggyorsabban öregedő országokban - Jordániában, Laoszban, Mongóliában, Nicaraguában és Vietnamban - az idősek száma 2050-re megháromszorozódik. Az ottani törvényhozóknak rossz hír, hogy a most elkészült listán elég hátul szerepelnek, vagyis nagyon gyorsan össze kell kapniuk magukat, ha elfogadható körülményeket akarnak majd biztosítani az egyre nagyobb tömeget kitevő nyugdíjasaiknak.

A felmérés szerint a nők többségben vannak a hatvan éven felüli korosztályban: minden száz nőre 84 férfi jut. Egy Nagy-Britanniában készült vizsgálatból viszont az derül ki, hogy idős korukra a férfiak sokkal boldogabbak és elégedettebbek, mint a nők. A megkérdezett férfiak 30 százaléka mondta azt, hogy 65 év felett érezte magát a legboldogabbnak, míg a nőknek csak a 26 százaléka állította ugyanezt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek