Hogyan válasszunk megbízható kézfertőtlenítőt?

Hogyan válasszunk megbízható kézfertőtlenítőt?

A koronavírus-járvány első hullámában megélt bolti kézfertőtlenítő-hiány a múlté, ma már zavarba ejtő választékból kell kiválasztanunk a leginkább alkalmas szereket. Ehhez nyújt segítséget Pap Márta, a Bethesda Gyermekkórház kórházhigiénikusa, akitől egyéb hasznos tippeket is kértünk a Covid-19 távoltartására.

Elegendő-e a szakszerű szappanos kézmosás?

A szappannal a szennyeződés, valamint a hozzá tapadt baktériumok és vírusok is eltávolíthatók. Ez a mindennapi életben elegendő lehet, viszont nincs garancia arra, hogy a kézhez tapadt kórokozók is maradéktalanul lemosódnak, ezért járvány idején inkább olyan folyékony szappanok használata ajánlott, amelyek fertőtlenítő tulajdonsággal is rendelkeznek. Hazaérkezéskor ezzel mossunk kezet! Az otthoni további kézmosásokhoz már elegendő a megszokott szappan használata. Ám ha beteget ápolunk, otthon is szigorú kéfertőtlenítést kell végeznünk.

Hogyan válasszunk megbízható kézfertőtlenítőt?

Mikor használjunk k ézfertőtlenítő gélt?

A fertőtlenítő gél akkor tesz jó szolgálatot, ha nincs módunk folyó vizes kézmosásra: például tömegközlekedési eszközről leszállva, pénzzel történő foglalkozás után, a bevásárlás megkezdése előtt és után. Ha beteget ápolunk, a hagyományos kézmosás után is szükséges a géles fertőtlenítés. Ilyenkor persze egyszerűbb, ha egyből fertőtlenítő folyékony szappant használunk.

Hogyan

válasszunk hatásos fertőtlenítőszert?

Akár folyékony szappant, akár gélt vásárolunk, figyeljünk a címkén található információkra. Nézzük meg, van-e engedélyszáma! Ez a jelzés a garancia arra, hogy megvizsgálták a vegyszert, és valóban hatékony arra, amelyre hirdetik.

Ami baktériumok ellen jó, nem biztos, hogy vírusok ellen is hatékony, és fordítva is igaz. Ha a bactericid és a virucid szó is szerepel feliraton, akkor alkalmas mindkettőre. A szelektív virucid kifejezés pedig arra utal, hogy csak bizonyos vírusokra van bevizsgálva a készítmény, de azt is tudatják, melyek ellen hatásos.

Milyen ártalmai lehetnek a fertőtlenítőszer-használatnak?

A kézfertőtlenítő-szereknek nincsenek egészségre káros hatásaik, azonban kiszáríthatják a bőrt. Épp ezért javaslom, hogy kéztörlés után kenjük be minimális mennyiségű kézkrémmel, az úgynevezett törölközőszáraz bőr gyorsan felszívja.

Hogyan válasszunk megbízható kézfertőtlenítőt?Tapasztalatai szerint mi az, amit nem csinálunk elég jól a vírus elleni védekezésben?

Számomra a legmegdöbbentőbbek a maszkviseléssel kapcsolatos anomáliák, hogy még mindig vannak, akik elutasítják a használatát, vagy tessék-lássék módon hordják, veszélyeztetve nemcsak másokat, hanem saját magukat is. A maszkviselés csak Európában újdonság, mert például a japánok vagy a dél-koreaiak számára mindig is magától értetődő udvariasság volt megfázás, nátha esetén az orrot és a szájat eltakarni.

Felelőtlenségnek tartom az utcán vagy a tömegközlekedési eszközökön való evést és a közterületi dohányzást is, hiszen ilyenkor a kezünkről a vírusok is bejuthatnak a szervezetünkbe. Az eldobott csikk, csomagolóanyag pedig másokat is megfertőzhet.

A kórházon kívül milyen személyes praktikái vannak a vírus távoltartására?

Ha hazaértem, a kézfertőtlenítés után megmosom az arcomat és a szemüvegemet is. Most, a járvány idején nem hordok a kezemen semmilyen ékszert, hiszen úgyis le kellene vennem a megfelelő kézmosáshoz. Vízálló órát használok, így azt is le tudom mosni.

A kulcsot a zárban hagyom, és a kilinccsel együtt lefújom fertőtlenítőszerrel. Soha nem lépek a lakásba utcai cipőben: leveszem az ajtó előtt, majd a helyére rakom, és reggel az ajtó előtt húzom fel. Papucsban nem lépek ki a lakáson kívülre. Arctisztító törlőre fújt alkohol tartalmú fertőtlenítőszerrel áttörülöm a mobiltelefonomat is. Ha ezzel mind elkészültem, újra kezet fertőtlenítek.

A Bethesda Gyermekkórház készített egy oktatóvideót is „Tudsz úgy kezet mosni, mint egy óvodás?” címmel. Itt bárki tesztelheti a tudását.

A tájékoztató sorozatot a Brado fertőtlenítőszereket gyártó Florin Zrt. támogatja.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek