Hogyan válasszunk kényelmes cipőt?

Hogyan válasszunk kényelmes cipőt?

Nőként igyekszünk minden nap csinosak lenni, szeretünk divatosan, stílusosan öltözködni. Ennek érdekében folyton-folyvást új holmikat vásárolunk, követve persze a legfrissebb divatot. A kényelmetlen, nem megfelelő cipő komoly ízületi fájdalmakhoz, és akár lábfejünk deformálódásához is vezethet. Fogadjuk meg az Ízületőr szakértőinek tanácsait, hogy okosan tudjunk cipőt vásárolni!

Magas sarok vagy lapos talp?

A legjobb megoldás az arany középút, az ideális sarokmagasság ugyanis 3-5 centiméter. Igyekezzünk ennek megfelelően cipőt választani.

Ha ragaszkodunk a lapos talpú cipőkhöz, használjunk talpbetétet, vagy válasszunk olyan modellt, amelynek vastagított a sarokrésze.

Amennyiben volt már lábpanaszunk, mindenképpen kerüljük a teljesen sima talpat, hisz az semmilyen alátámasztást nem ad a boltozatnak.

Ha egész nap magas sarkú cipőben kell lennünk, a sarokmagasság semmiképp se legyen 5 cm feletti.

Milyen cipőt vegyek ma fel?

Próbáljuk végiggondolni, hogy az adott napon milyen terhelésnek lesznek kitéve ízületeink. Ülni fogunk, egy helyben állunk vagy egész nap rohangálnunk kell? Ennek megfelelően válasszunk lábbelit.

Ha csak nem muszáj, ne viseljünk egész nap magas sarkú cipőt, inkább tartsuk meg a különleges alkalmakra.

Hogyan válasszunk kényelmes cipőt?

Ha mégis magas sarkúban indulunk el otthonról, vigyünk magunkkal kényelmes váltócipőt.

Ha nem tudunk lemondani a magas sarokról, akkor se viseljük minden nap. Lehetőleg felváltva hordjunk magas sarkú és lapos sarkú cipőt!

Hogyan előzzük meg a bütyök vagy a kalapácsujj kialakulását?

Kerüljük a hátul nyitott cipőket, mert ezek járás közben a lábujjakat „kapaszkodásra” kényszerítik, ami hosszabb távon deformációt okoz.

Fontos, hogy a boltozatot tartó izmokat tornával is megerősítsük. Sajátítsunk el néhány könnyen elvégezhető gyakorlatot.

Hogyan vásároljunk cipőt?

Lehetőleg délután menjünk cipőt vásárolni. A nap folyamán ugyanis a láb mérete egy kicsit megnő, s így a délután vásárolt cipő biztosan kényelmes lesz a nap bármely szakában.

Mindkét lábra próbáljuk fel a kiválasztott cipőt, mert előfordulhat, hogy az egyik valamivel nagyobb, mint a másik.

A felpróbált cipőben mindig járkáljunk egy kicsit. Figyeljük meg, hogy lépéskor nem nyomja-e lábujjainkat a cipő eleje, nem tör-e, szorít-e valahol.

Várandósság idején nőhet egy kicsit a lábunk, és ez a baba megszületése után is gyakran megmarad.

Cipővásárláskor vegyük figyelembe megváltozott lábméretünket.

Ne válasszunk túl szűk orrú cipőt. Ha szűk a cipő orra, akkor a lábujjak összetorlódnak, emiatt a középső ujj irányába tolódik minden ujj, ami kedvez a bütyök kialakulásának.

Ne válasszunk túl merev talpú lábbelit se. Ha ugyanis túl merev a cipő talpa, akkor viselése megváltoztatja a lábizmok dinamikáját, ehhez pedig egész testünknek alkalmazkodnia kell.

Hogyan válasszunk kényelmes cipőt?

Lehetőleg csak természetes anyagú, jól szellőző lábbelit válasszunk.

A szandálok nagyon vékony pántjai hosszabb viselés esetén szoríthatják a bokát vagy a lábujjakat, rontva a végtagok keringését.

Mit tegyünk, ha már fáj a lábunk?

Használjunk jó minőségű cipőbetétet. A megfelelő betét nem merev, hanem rugalmas, továbbá igazodik az aktuális terheléshez és a láb igénybevételéhez.

Sajátítsunk el néhány lábtorna gyakorlatot, és kitartóan végezzük minden nap.

Nagyon kellemes és pihentető, ha kis időre felpolcoljuk a lábunkat ülő helyzetben. Ügyeljünk arra, hogy a sarok magasabbra kerüljön, mint a térd, és a térdünk legyen kényelmes, nyújtott pozícióban.

Néhány perces hűtés jelentősen csökkenti a láb égő érzését vagy a duzzanatot, és serkenti a vérkeringést. Hideg-melegvizes váltófürdővel szintén javítható a láb keringése.

Nyugtató hatása van, ha a zuhanyzást követően jégzselét használunk, vagy ha hűsítő krémet masszírozunk a lábunkba.

Ne feledjük: cipővásárláskor a legfontosabb, hogy ne csak szép, hanem valóban kényelmes lábbelit válasszunk! Fogadjuk meg az Ízületőr szakértőinek tanácsait, ügyeljünk ízületeink épségére, egészségünk megőrzése érdekében pedig használjunk kúraszerűen patikákban kapható porcépítő készítményeket!

Forrás: Ízületőr weboldal

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek