Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Bár sok nő állítja, hogy megérzi, amikor megfogan a kisbabája, igazán biztosat csak akkor tudhatunk, ha vásárolunk egy terhességi tesztet. Egy jó időben elvégzett teszt perceken belül eldöntheti a sorsunkat. A tesztekről dr. Tóth Máriával, a Tükör Patika szakgyógyszerészével beszélgettünk.

Először is érdemes tisztázni az alapfogalmakat: mi is a különbség a megtermékenyülés és a beágyazódás között? A megtermékenyülés a petesejt és a hímivarsejt találkozását, összeolvadását jelenti. Ez az ovuláció (tüszőrepedés) időszakában lehetséges, amely jellemzően a menstruációs ciklus tizennegyedik napja körül kezdődik, és néhány nap alatt lezajlik. A beágyazódás a megtermékenyítést követő hatodik-tizedik napon indul meg, és több napig tart.

A Human Choriogonadotropin (hCG) hormont a beágyazódás után kezdi el termelni a méhlepény, és másfél-kétnaponta megduplázódik a mennyisége. A hCG mind a vérből, mind a vizeletből kimutatható. Ezt a tulajdonságát használják ki a terhességi tesztek.

Érzékenység

A hCG-hormon koncentrációját mlU/ml-ben mérjük. Az IU az international unit, azaz a nemzetközi egység rövidítése: a WHO (Egészségügyi Világszervezet) ezzel a mértékegységgel határozza meg bizonyos anyagminták koncentrációját.

A terhességi tesztek érzékenysége különböző, hazánkban általában 10 és 100 mIU/ml közöttiek kaphatók, de a húszas-huszonötös érzékenységű tesztek a legelterjedtebbek.

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Egyes gyártók olyan teszteket is hirdetnek, amelyek különösen érzékenyek, és már a 10 mIU/ml-es hCG-szintet is érzékelik. Az ilyen teszt már a nagyon korai terhességet is kimutatja, amikor még el sem érkezik a soron következő menstruáció napja. Kérdés, hogy érdemes-e ennyire korán firtatni, létrejött-e a fogantatás. Az esetek bizonyos hányadánál (10–20 százalékában) a megtermékenyített petesejt hibásan fejlődik, és egy ponton túl nem növekszik tovább, elhal, és a pár napot késő, kissé erőteljesebb, elhúzódó menstruációval távozik a szervezetből. A korábban észlelt pozitív eredmény így tehát csupán egy „kémiai terhességről” tanúskodik, amely nem életképes, és feleslegesen kelt örömet vagy riadalmat.

De az ellenkezője is bekövetkezhet: a beágyazódás időszaka nem egy pillanat, hanem több napos folyamat, és még a legérzékenyebb teszt használata esetén sem lehet azonnal pozitív a teszt. Mindez nem jelenti azt,hogy a teszt rosszul működik, csak a megfelelő időben kell elvégezni a vizsgálatot!

Bár a mai teszteket elvileg bármilyen napszakban használhatjuk, jó tudni, hogy a hCG szintje a reggeli, koncentrált vizeletben a legmagasabb. Napközbeni alkalmazásnál viszont két órán belül nem szabad inni, hogy a vizelet ne híguljon fel! A hormonszintet azonban befolyásolhatja a testsúly és bizonyos gyógyszerek szedése is.

Hogyan működik?

Tesztet a feltételezett beágyazódást követő tizedik nap körül érdemes végezni, azaz akkor, amikor nem jön meg az esedékes menstruáció. Ha a megvásárolt tesztet nem használjuk fel azonnal, ügyeljünk a megfelelő tárolásra. Az eszköz nem fagyhat meg, de a magas hőmérséklet is árthat neki. Az eredményesség érdekében ne felejtsük az autóban, a napon, de ne tegyük hűtőszekrénybe sem.

Többféle teszt közül választhatunk, amelyek hasonló elven működnek. Egy speciális technikán alapul (ELISA=enzyme-linked immunosorbent assay, azaz enzimmel kapcsolt antitestes vizsgálat), amely a kémiai reakciót (jelen esetben a hormon jelenlétét) színreakcióval jelzi
Az egyik tesztnek a középsugaras vizeletbe kell tartani a tollrészét. A másikon egy kis ablakba kell cseppenteni a pipettával felszívott vizeletet. A harmadiknak a tiszta edényben felfogott vizeletbe kell félig belemártani a nedvszívó hegyét.

Ezután tanácsos egy vízszintes, nem nedvszívó felületre tenni az eszközt. Általában három percen belül megvan az eredmény. Két kis ablakot kell figyelni, a teszt- és a kontrollzónát. Utóbbi annak megállapítására szolgál, hogy jól működik-e a teszt.

Kiértékelés

Terhes: két különböző csík jelenik meg, az egyik a teszt-, a másik a kontrollzónában. Lényegtelen, hogy az egyik csík halványabb-e.

Hogyan működnek a terhességi tesztek?

Nem terhes: csupán egyetlen színes csík jelenik meg a kontrollzónában, jelezve, hogy a teszt működőképes.

Érvénytelen: nem jelenik meg színes csík a kontrollzónában; a tesztzónában esetleg megjelenő csík nem számít. A vizsgálatot meg kell ismételni egy másik teszttel.

Mi a teendő?

Ha pozitív eredményt kaptunk, valószínűsíthető a terhesség. Itt az ideje felkeresnünk a nőgyógyászunkat, hogy megerősítse az eredményt. Ha a teszt negatív, de a szokásos időpont után egy héttel sem jött meg a menstruációnk, ismételjük meg a vizsgálatot egy új teszttel. Ha ekkor is negatív eredményt kapunk, és a vérzésünk továbbra sem jelentkezik, keressük fel orvosunkat, hogy megállapíthassa, mi áll a háttérben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek