Hogyan maradj fitt a terhesség teljes ideje alatt?

Hogyan maradj fitt a terhesség teljes ideje alatt?

Valljuk be, terhesség során sok nő hajlamos egy kicsit elhagyni magát – minden téren. Kevesebbet mozognak, ellenben többet esznek – gyakran egészségtelen ételekből is –, sőt még az elméjüket is kevesebbet tornáztatják. Egy-egy lustálkodós nap persze megengedett, hiszen csak ők tudhatják, min mennek keresztül a rosszullétektől kezdve a pici állandó mozgolódásáig. Fontos azonban, hogy a kismamák fittek és egészségesek legyenek, amikor megérkezik a család legújabb tagja.

Ezt persze mondani egyszerű, tenni érte már egy kicsivel nehezebb. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy mi mindennel tudsz hozzájárulni a testi és szellemi fittségedhez ebben az időszakban. Meglátod majd, annyira nem is lesz megterhelő!

Mi okozza az „ellustulást”?

A terhességi fáradtság egy régóta ismert, teljesen természetes jelenség. Nincs is mit csodálkozni rajta: amikor egy élet növekszik benned, akit táplálsz, egyszerűen elkerülhetetlen, hogy kimerülj a folyamatban. Nem is beszélve a hormonális változásokról, mint például az ösztrogén- és progeszteronszint hirtelen megnövekedése. Emellett a terhességgel fárasztó hangulatingadozások és érzelmi változások is járnak. Ha pedig ez még nem lenne elég, a várandósság különböző mellékhatásai – mint például az első trimeszterben jelentkező rosszullét, vagy a később fellépő hátfájás – is mind-mind kimerítik a kismamákat.

Hogyan maradj fitt a terhesség teljes ideje alatt?

Ezek a változások pedig az agyra is hatással vannak – bár a szakemberek egyelőre keresik a pontos összefüggést. Az viszont biztos, hogy terhesen feledékenyebb és szétszórtabb leszel, amin nem segít az sem, hogy állandóan fáradt vagy. De mégis mit tehetsz, hogy javíts a helyzeten?

Őrizd meg a kondid!

Nézzük, hogy a mindennapokban milyen egyszerű és hatásos gyakorlatokat alkalmazhatsz, hogy igazán fitten vághass bele az anyaság első hónapjaiba!

Étkezés

A várandós kívánósság valódi! Szinte minden terhes nő megtapasztalja, hogy egyik pillanatról a másikra eszeveszettül elkezd vágyódni valamilyen élelmiszer után. Figyeld meg, hogy milyen vitaminban és ásványi anyagokban dús az adott étel, hiszen valószínű, hogy abból éppen hiány lépett fel a testedben, ami így jelez. (Ha kifejezetten egészségtelen ételekre vágysz, akkor ezzel a módszerrel megtalálhatod az egészséges alternatívákat is.) Alapvetően azonban a kilenc hónap alatt végig ügyelned a kell a kalcium-, a vas- és a folsav-bevitelre.

Érdemes még odafigyelni cukorbevitelre is, pontosabban annak korlátozása. Ez az adalék ugyanis negatív hatással van a születendő gyermeked memóriájára és intelligenciájára. Ha nem bírod édesség nélkül, válassz egészséges megoldást, például gyümölcsöket!

Végül, de nem utolsó sorban pedig: hidratálj! A megfelelő folyadékbevitel minden életszakaszban, minden életmód mellett fontos, de várandósan különösen. Segíti a kicsi növekedését, de a placenta és a magzatburok kifejlődésére is pozitív hatással van. Ha nagyon nem kívánod a sima vizet, dobd fel citrusokkal, eperrel vagy uborkával!

Mozgás

Sokan tartanak attól, hogy testmozgást végezzenek a terhesség alatt, hiszen féltik a picit. Nem is azt mondjuk, hogy mindent ugyanolyan intenzitással folytathatsz – pláne akkor nem, ha korábban brutális súlyemeléseket csináltál végig. Inkább azt javasoljuk, hogy ne zárd ki teljesen a testmozgást. Tudjuk, hogy ilyenkor még nehezebb megmozdulni, de az egész csak döntés kérdése. Ha minden napodban találsz egy félórás kis ablakot, amikor jársz egyet vagy jógázol, máris sokat teszel magadért.

Meglátod, ezek után több energiád lesz és még az alvás is könnyebben megy majd. Nem is beszélve arról, hogy miután megérkezett a pici, nem kell mindent a nulláról kezdened és kevesebb súlyfelesleggel kell majd megküzdened. Közben pedig vigyázz magadra és ne vidd túlzásba, hiszen nem az olimpiára készülsz, csak odafigyelsz magatokra!

Szellemi fittség

A tested mellett az elmédet sem árt a topon tartani a terhesség alatt. Ahogyan fent már említettük, van néhány nehezítő tényező ebben a kilenc hónapban, de ezek ellen könnyen felveheted a kesztyűt.

Az egyik fontos tényező az alvás, illetve annak a hiánya, hiszen ebben az időszakban nem megy olyan könnyen az elalvás. Ez részben a pici fejlődése miatt lehet így, részben pedig az aggasztó gondolatok miatt, hiszen valljuk be, a terhesség egy valóságos érzelmi hullámvasút. Ezen segíthet a rendszeres meditáció, a már említett jóga, illetve a különböző lazító gyakorlatok. Ha ezt megoldod, az agyad biztosan fogékonyabb lesz a kihívásokra, hiszen kipihentebb lesz.

A szellemi fittség megőrzésében segíthetnek a különböző étrend-kiegészítők is. Az egyik legjobb példa a mio-inozitol, aminek több áldásos hatása is van. Enyhíti a hangulatingadozást és a hangulati zavarokat, a szorongást, a depressziót, védi az immunrendszer és végül, de nem utolsó sorban hozzájárul a szellemi frissességhez is. A mio-inozitol – ami egyébként egy vitaminszerű anyag, amit korábban a B-vitaminok közé soroltak – mellett a B1-vitamin is segítheti az agy megfelelő működését. Csak úgy, mint a folsav, a C-vitamin, a magnézium, a kalcium és a cink. Ne feledkezz meg a pótlásukról!

Élvezd ezt az időszakot!

Sose becsüld alá a hozzáállás erejét: ha folyton stresszelsz azon, hogy mindent jól csinálsz-e, akkor rengeteg szuper élménytől fosztod meg magad. Ha viszont egy kicsit lazábban kezeled ezt a kilenc hónapot – persze odafigyelve mindkettőtök egészségére –, akkor sok fejfájástól kímélheted meg magad. (Néha szó szerint is.) Összességében pedig az egészen biztos, hogy ha te boldog vagy, akkor azt a pici is megérzi!


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek