Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

Intimtáji viszkető, égő, fájó érzést tapasztal? Nem biztos, hogy bakteriális vagy gombás fertőzés áll a panasz hátterében; lehetséges, hogy hüvelyszárazság okozza a kellemetlenséget.

A hüvelyszárazság sok nőt érint, ennek ellenére többen még mindig tabuként kezelik azt. Egyes statisztikák alapján csak a nők kevesebb, mint 4 %-a kezelteti magát hüvelyszárazság esetén. Mindeközben a panaszok olyan mértékben fájdalmassá tehetik a szexuális együttlétet is, hogy sokan inkább lemondanak róla. Tudni kell, hogy hüvelyszárazságra van megoldás, érdemes szakemberhez fordulni a panasszal.

A hüvelyszárazságért leginkább a nemi hormonok okolhatók. Már az ösztrogén-szintben bekövetkező kis változások is befolyással vannak a vagina szöveteinek a véráramlására, és a romló véráramlással összefüggő hüvelyszárazságra. Amennyiben alacsony a szervezet ösztrogén-szintje, megjelenhetnek a hüvelyszárazság irritatív, a szexuális együttlét minőségét rontó tünetei. Ezzel összefüggésben gyermekszülést követően, a szoptatás időszakában, valamint a változókor éveiben éppen úgy jelentkezhetnek a kínzó tünetek, mint a petefészekeltávolító műtéteket követően. Azt, hogy a probléma mennyire gyakori, alátámasztja az az adat, miszerint a klimax időszaka után a nők 85 %-a találkozik a hüvelyszárazság okozta kellemetlenségekkel.

Tudni kell, hogy párkapcsolati problémák, stressz, pszichés kórképek is vezethetnek ahhoz, hogy a hüvelyszárazság tüneteivel szembesül a nő.

Hogyan kezelhető a hüvelyszárazság?

A túlzásba vitt intimhigiénia is okozhatja

Kevesen gondolnak rá, de több gyógyszer is okozhat mellékhatásként hüvelyszárazságot. A hormonális fogamzásgátlók szedése vagy a daganatok kezelésében alkalmazott ösztrogén-receptor modulátorok is okozhatnak zavaró mértékű hüvelyszárazságot, de akár nyugtatók, altatószerek, illetve a szorongás oldására alkalmazott hatóanyagok is eredményezhetnek ilyen jellegű intim panaszokat.

Előfordulhat, hogy a hüvelyszárazságnak olyan banális és könnyen orvosolható oka van, mint a túlzásba vitt intimhigiénia (túl sok szappan, intim parfüm, hüvelyöblögetés stb.), amely hozzájárul a hüvelynyálkahártya kiszáradásához. Megjegyzendő, hogy a hüvely egy „öntisztuló” szerv, így azt belülről nem kell tisztítani, kívülről is elegendő napi 1-2 alkalommal langyos vízzel megmosni.

Van megoldás hüvelyszárazságra, akár vény nélkül is!

Számos esetben a hüvelynyálkahártya hidratálását, nedvességmegtartását biztosító készítmények alkalmazása eredményre vezető. A hatóanyagok tekintetében kiemelhetők a hialuronsavat vagy glicerint tartalmazó szerek. Emellett, egyes gyógynövények, így például a varázsmogyoró kivonatai is kedvező hatásúak lehetnek. A hüvelyben helyileg alkalmazott krémek, gélek, kúpok jelentősen enyhíthetik a kellemetlen panaszokat. Több esetben a készítmények egyben síkosítóként is funkcionálnak. Ekkor lényeges ügyelni arra, hogy a termékek latex alapú óvszerrel együtt alkalmazhatók-e, vagy csak latexmentes kondommal férnek össze.

Amennyiben a helyi hidratálószerek hatása kevésnek bizonyul, az orvosok általában ösztrogénpótlást javasolnak. Az ösztrogén használható lokálisan, vagyis helyileg, a hüvelybe juttatva – például ösztrogént tartalmazó hüvelytabletta, kúp vagy krém formájában. A hatóanyag ebben az esetben általában ösztriol, amely vényköteles, illetve vény nélkül kapható készítmények formájában is elérhető.

Hangsúlyozandó, hogy ha az ösztrogént helyileg alkalmazzák, akkor a hormon csak minimális mértékben juthat be a vérkeringésbe. Azaz a helyi ösztrogén-alkalmazás során nem kell azokkal a mellékhatásokkal számolni, amelyek a szájon át történő ösztrogén-alkalmazás esetén felléphetnek. Megjegyzendő, hogy szájon át történő hormonális kezelésre csak súlyosabb tünetek esetén kerül sor, orvosi javaslat alapján.

Életmódtanács hüvelyszárazsággal küzdőknek

A hüvelyszárazsággal küzdőknek érdemes a menstruációs vérzésük alatt a tampon helyett betétet használni, ugyanis a tampon nem csak az ürülő vért, de a hüvelyváladékot is eltávolítja, ilyen módon ronthat a hüvelyszárazság okozta panaszokon.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükörben jelent meg! Kérje minden hónapban a gyógyszertárakban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek