Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

A fájdalmat nagyon nehéz objektíven megítélni, hiszen sokféleképpen jelentkezhet, és mindannyian másként éljük meg. Sokszor csupán banális okok, máskor viszont életveszélyes állapotok is állhatnak a háttérben. A fájdalom a leggyakoribb ok, ami miatt orvoshoz fordulunk.

A fájdalom, bár gyötrelmet okoz, valójában hasznos jelzés: a szervezetünk figyelmeztetése arról, hogy valamelyik szerv vagy funkció zavart szenved. A fájdalom mindig tünet, mégis gyakran tűnik úgy, hogy önálló problémává lép elő.

Hétköznapi értelemben a fájdalomnak két nagy csoportját különböztethetjük meg: az akut (heveny) és a krónikus (idült) fájdalmat.

Akut fájdalom

Oka. Az akut fájdalom oka egyértelműen meghatározható, ilyen például egy sérülés vagy egy égés. Ez a fajta fájdalom arra figyelmeztet, hogy a további károsodás megelőzéséhez védekezésre vagy valamilyen beavatkozásra van szükségünk. Olykor mindannyian megtapasztaljuk ezt az érzést, ha például elesünk, vagy véletlenül hozzáérünk a forró vasalóhoz.

Időtartama. Az akut fájdalom többnyire nem tart sokáig, a kiváltó ok elmúltával megszűnik, vagy legalábbis enyhül. De ha a fájdalmat egy hosszantartó szervi betegség okozza, akkor a fájdalom időről időre kiújulhat.

Testi reakciók. Az akut fájdalomtól szenvedő személynek megemelkedik a vérnyomása, gyors a szívverése, verejtékezik, megváltozik légzésének ritmusa.

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

Viselkedés. Jellemző a szorongás, az izgatottság. A beteg megoldást keres fájdalma enyhítésére. A környezetétől gondoskodást, bátorítást vár.

Krónikus fájdalom

Oka. A krónikus fájdalom oka nem határozható meg olyan könnyen, mint az akut fájdalomé. Sokszor ez is valamilyen sérülés vagy megbetegedés nyomán alakul ki, máskor viszont nincs is pontosan körülhatárolható szervi eredete.

Időtartama. Az idült fájdalom hosszasan megkeseríti az életünket. Hat hétnél is tovább, vagy akár több hónapon át tart, és nem szűnik a különböző kezelések hatására. Vagy azért, mert a kiváltó ok sem szüntethető meg, vagy azért, mert nincsen szervi eredete.

Testi reakciók. Izomgörcs és -merevség, inaktivitásból eredő izomsorvadás.
Viselkedés. Depresszió, alvászavar, csüggedtség, csökkent fizikai aktivitás és csökkent nemi vágy. Elszigetelődés a környezettől, befelé fordulás.

Vészcsengő!

Jó, ha tudjuk, hogy a hirtelen jelentkező, nagyon erős fájdalmak hátterében több, az életet veszélyeztető vagy súlyos egészségkárosodás lehetőségét rejtő kórkép állhat. Heveny mellkasi, hasi vagy végtagfájdalom oka lehet infarktus, érelzáródás vagy hasi katasztrófa is. Ezekben az esetekben azonnali orvosi segítségre van szükség.

Kikapcsoljuk?

Mivel a fájdalom fontos vészjelzés, nem mindig szerencsés egyből, teljesen kikapcsolni. Először is meg kellene találnunk, hogy mi váltotta ki. Elképzelhető, hogy azért fáj a fejünk, mert kihagytuk az ebédet, és enyhül a szenvedés, ha bekapunk pár falatot.

Fontos lenne megfigyelni a saját reakcióinkat. Tudatosítsuk magunkban, hogy mi fokozza vagy csökkenti a fájdalmunkat. Milyen testhelyzet a kényelmesebb? Jó-e a hideg vagy a meleg az érintett területre? Elmúlik-e a fájdalom, ha többet alszunk, ha kevesebb kávét iszunk, vagy ha kevésbé fűszeresen étkezünk? Mi az, ami nekünk személy szerint használ? Bízzunk abban, hogy a szervezetünk jelzi, mit kíván. A testünknek higgyünk, ne a tankönyvi előírásoknak!

Kipróbálhatjuk az alternatív fájdalomcsillapítási lehetőségeket. Ilyen lehet az akupunktúra, az akupresszúra, a homeopátia, a masszázs, a fizikoterápia, az életmódváltás vagy a különböző relaxációs technikák.

Gyógyszerek

Ha a visszatérő fájdalmunkat már kivizsgálták, és további oki terápiára már nincsen lehetőség, akkor rendszeresen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedésére szorulhatunk. A fájdalomcsillapító szereknek általában három hatásuk van: csillapítják a lázat, a fájdalmat és csökkentik a gyulladást. De nem mindegy, milyen és mennyi készítményt szedünk, valamint hogy mikor alkalmazzuk ezeket, hiszen a hosszú ideig szedett gyógyszerek egy idő után hatástalanná válnak, és nemkívánatos mellékhatásaik is lehetnek.

Hogyan csillapítsuk a fájdalmat?

Ha nagy adagban vagy tartósan alkalmazandó fájdalomcsillapítók szedésére van szükségünk, mindig kérjünk orvosi segítséget. A gyógyszerek palettája ma már nagyon gazdag, számos készítmény vény nélkül is kapható, és nem csupán a gyógyszertárakban érhető el. Meg kell találni azt a szert, amely nekünk személy szerint, az adott problémára a legjobb. Az orvosnak segítséget jelent, ha meg tudjuk fogalmazni, mit érzünk.

A fájdalom leírása

Minél pontosabban le tudjuk írni a fájdalmunkat az orvosnak, annál valószínűbb, hogy a legmegfelelőbb kezelést kapjuk. Nagyon hasznos, ha úgynevezett fájdalomnaplót vezetünk: készítsünk egy táblázatot, amelyben akár óráról órára rögzíthetjük, hogy mikor milyen jellegű fájdalmat éreztünk, és mi hozott enyhülést.

Emellett arra is készüljünk fel, hogy számos kérdésre kell válaszolnunk a rendelőben.

Hol? Hol fáj a legjobban? Egy pontban érezzük, vagy sugárzik valamerre?

Mennyire? Milyen erős a fájdalom? Ha elképzelünk egy skálát, amelynek egyik végpontja az elképzelhető legerősebb fájdalom, a másik pedig egy enyhe, hamar elmúló fájdalom, hová helyeznénk azt, amit érzünk?

Mikor? Mikor, milyen körülmények között kezdődött a fájdalom? Tudjuk-e, hogy mi váltotta ki?
Milyen? Tapasztaltunk-e már hasonló fájdalmat? Miben hasonlít és miben különbözik a most tapasztalt érzés ahhoz képest, amiben korábban már volt részünk?

A környezetünk. Jelentkezett-e hasonló probléma a családtagjaink, a munkatársaink vagy a barátaink körében? Ha igen, milyen körülmények között?

Szavak. Milyen szavakkal tudnánk a leginkább jellemezni? Csak néhány példa: vakító, égő, görcsös, hideg, metsző, feszítő, tompa, fúró, hasogató, forró, heves, lüktető, viszkető, zsibbasztó, kalapáló, csiklandozó, éles, sajgó, hasító, préselő, bizsergő…

Változások. Hogyan módosult a fájdalomérzés? Romlott? Javult? Szétterjedt? Változatlan maradt?

Hatása. Hogyan befolyásolja az életünket? Tudunk-e aludni, enni, dolgozni? Jelentősen rontja-e a hangulatunkat? Kihat-e az emberi kapcsolatainkra?

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek