Hitek, tévhitek a mozgásszervi fájdalmakról

Hitek, tévhitek a mozgásszervi fájdalmakról

Mindenki tapasztalt már térdfájást, nyilallt a dereka, vagy feküdte el a nyakát. Az akut problémákon kívül azonban sokan szenvednek krónikus fájdalmaktól, amelyeket kezelni kell.

Hitek, tévhitek a mozgásszervi fájdalmakról


 

A mozgásszervi fájdalmak csak időskorban jelentkeznek.

Mozgásszervi fájdalmat mindannyian átélünk, legyünk fiatalok vagy idősebbek. Fiatalabb korban az akut fájdalmak, (sport)sérülések gyorsabban gyógyulnak, az idősebbeknek azonban a porcok, ízületek elhasználódása miatt olykor hosszú ideig tartó, krónikus fájdalmat kell elviselniük, illetve kezelniük.

 

Ha pihentetésre elmúlik a térdfájás, nem nagy a baj.

A térd, csípő, könyök, váll és gerinc porcainak kopásával és kínzó fájdalmakkal járó mozgás – az oszteoartrózis – a megszokott életvitelt is megváltoztathatja. A fájdalom az ilyen esetekben nehezen lokalizálható, eleinte „csak” az ízület átlagos terhelése után jelentkezik, és pihenés hatására megszűnik. A betegség és a kor előrehaladtával a fájdalom azonban már nyugalmi állapotban is megjelenik, legjobb ellenszere a rendszeres mozgás.

 

Reggelre fájdul meg a vállam, biztosan elfeküdtem.

Az éjszakai, hajnali hasító, erős fájdalommal társuló reumás ízületi gyulladás – ami az idő múlásával a mozgásfunkciók beszűkülésével is járhat – tipikusan reggelente okoz mozgási nehézségeket. A nagy fájdalommal járó sokízületi gyulladásban szenvedő betegeknél a panaszok a test bármely ízületében (leggyakrabban a kéz kisízületeiben) jelentkezhetnek, és gyakran szimmetrikusan lépnek fel. Az ízületben fájdalmas duzzanat, melegség jelentkezik, a tünetek éjszaka, illetve pihenés során általában rosszabbodnak, reggeli merevség jelentkezik.

 

Csak a hideg borogatás jó, a meleg nem segít.

Az akut problémákat pihentetéssel, borogatással, jegeléssel, kötéssel kezelhetjük, az elhúzódó, illetve izomfájdalmakra a melegítés válhat be. Az otthon használható orvosi eszközök (pl. mágneskezelés) szintén használhatók fájdalomcsillapításra, ezek főként a krónikus problémák kezelésében segíthetnek.

 

A fájdalmat csak tablettákkal lehet kezelni.

A mozgásszervi fájdalmak ellen hatásosak lehetnek a különféle hatóanyagú tabletták (pl. iburofen), de a helyileg ható kenőcsök, tapaszok is. Az akut problémák, kisebb fájdalmak ellen vény nélkül kapható szerekkel védekezhetünk, de a nagyon erős fájdalom ellen orvos írhat fel gyógyszert (pl. morfint és származékait).

 

Minél hamarabb felszívódik a fájdalomcsillapító, annál jobb.

A gyorsan felszívódó készítmények láz, fogfájás esetén a legjobbak, mozgásszervi, reumatikus fájdalmak ellen inkább a nyújtott hatású, retard tabletták ajánlhatók. Ezek akár 24 órán keresztül hatnak, így az esti időpontban bevett tabletta hatása még reggel is érezhető, nem kell hát-,váll- vagy lábfájdalommal ébredni.

 

Csak a műtét segíthet.

Minden esetben a reumatológus, ortopéd orvos, sebész és a háziorvos feladata meghatározni, hogy milyen kezelés lehet hatásos. Sok esetben beválhat a műtét (protézisek), de egyes esetekben sajnos ez sem oldja meg a problémát. Egy kedves olvasónk (nevét, címét sajnos nem hagyta meg), levélben jelezte, hogy a műtét után is hatalmas fájdalmaktól szenved, és alig tud mozogni. Esetében a fájdalomcsillapítók jelentik a többé-kevésbé jó megoldást.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek