Hibák a bőrön

Hibák a bőrön

Kevesen vannak, akik azzal dicsekedhetnek, hogy bőrükön semmilyen növedék, barna folt, anyajegy nincs. Vannak olyan bőrhibák, amelyekkel együtt születünk, de tudni kell, hogy nem csak az az anyajegy, amely már csecsemőkorban jelen van, hanem az is, melyek később jelennek meg, és számuk életünk során is szaporodhat. Az egyre több anyajegy, fénykárosodás megjelenésének oka részben genetikai, részben pedig az élet során elszenvedett UV fény, napfény által kiváltott DNS károsodások.

Mit tehet az, aki nem szeretné, hogy bőrén szaporodjanak a bőrhibák, illetve anyajegyei rosszindulatúvá váljanak?

Legfontosabb a fényvédelem.

Talán hihetetlen, de bőrünknek az összes károsító hatás közül legjobban az UV fény árt. Nem csak öregíti, ráncosítja, szárítja a bőrt, hanem hosszú távon elősegíti a bőrrák keletkezését is, mivel bőrünk emlékszik az elszenvedett napártalomra. A bőr sejtjeinek DNS-e, a sejtek örökítő anyaga a napfény hatására feltöredezik, illetve hibás láncok képződnek.

Hibák a bőrön

A szervezet rendelkezik olyan javító mechanizmussal, amely ezeket a hibákat egy ideig helyreállítja. Amikor azonban ez a "repair" funkció már nem működik megfelelően, hibás sejtek képződnek, és megjelennek a bőrön a fénykárosodás jelei. Gyógyszertárakban már megrendelhető egy olyan testápoló, melynek hatóanyaga védi a bőr sejtjeinek DNS-ét, serkenti a javító mechanizmust.

A bőrrák legagresszívebb formája a melanoma. Önvizsgálattal is sokat tehetünk azért, hogy időben észrevegyük. Ha olyan anyajegyet észlelünk, amely viszketni kezd, növekszik, sötétebbé válik, vagy világosabb folt jelenik meg benne, gondoljunk arra, hogy az anyajegy szerkezetében esetleg nemkívánatos változások történnek. A szövettanilag melanomának diagnosztizált elváltozások egy része nem anyajegyből alakul ki, hanem már a bőrön való megjelenésekor rosszindulatú elváltozással állunk szemben. Minél előbb fedezzük fel, hogy egy növedék rosszindulatú, annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra.

A korai diagnózist segíti elő a bőrgyógyászok által használt eszköz, a digitális dermatoszkóp. A digitális dermatoszkóp computerhez kapcsolt, bőrre helyezhető mikroszkóp, melynek segítségével a bőrgyógyász 30-40-szeres nagyítással, polarizált fénnyel vizsgálja a bőrön lévő anyajegyeket, barna foltokat és egyéb elváltozásokat. Mivel a polarizált fény segítségével a felhám alsó részéig pillanthatunk be, azokat a változásokat is időben felfedezhetjük, amelyeket szabad szemmel csak későn vennénk észre. A vizsgálat során vizsgálják az anyajegyek színét, széli részét, szimmetriáját, és ebből következtetni tudnak arra, hogy az elváltozás jóindulatú, beavatkozást nem igényel, vagy rosszindulatú, és mielőbbi műtétre van szükség. A gyanús, de még jóindulatú növedékek képét a computer memóriájába elmentik, lehetővé téve ezzel a későbbi összehasonlítást.

A rosszindulatú bőrdaganatok kezelésének első lépése általában a sebészi kimetszés. Ha a szövettani vizsgálat eredménye alapján szükséges, onkológus szakorvos végzi a további kezeléseket.

Kapcsolódó írások