Hiányzó szexualitás

Hiányzó szexualitás

Azok a változó koron átesett asszonyok, akik hipoaktív szexuális zavarban (HSDD) szenvednek (csökkent a nemi vágyuk), általában egészségileg rosszabb állapotban vannak, mint azok a társaik, akik elégedettek a nemi életükkel. A kutatók véleménye szerint valójában azonban rossz hatással lehet az életminőségre olyanoknál, akik krónikus betegek, cukorbetegségben, magas vérnyomásban, csontritkulásban vagy asztmában szenvednek.

A HSDD, a szexuális vágy tartós hiánya, mely stresszt és kapcsolati zavarokat okozhat" Az elváltozás szerepel a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders negyedik kiadásában, mely felsorolja és definiálja a pszichiáterek közt széles körben elfogadott mentális betegségeket.

A kérdés azonban még mindig az, hogy vajon a HDSS egy valódi egészségügyi problémát jelent-e, vagy csak egy olyan zavar, melynek orvosi jelentőséget tulajdonítanak, mert a gyógyszeripar lehetséges célközönségét látják bennük." - mondta " Dr. Andrea K. Biddle a Chapel Hilli Észak-Karolinai Egyetem munkatársa, aki kollégáival együtt jelentették meg cikküket a Value of Health folyóiratban, melyet a Nemzetközi Gyógyszergazdasági és Kutatóintézet ad közre.

Biddle kutatócsoportjának egyik tagja a Procter&Gamble-nél dolgozik, mely szintén támogatta a kutatást és konzultációs lehetőséget biztosított a felméréshez. A Procter&Gamble előállít egy tesztoszteron-tartalmú tapaszt, melyet Európában a HSDD kezelésére alkalmaznak. Az Amerikai Gyógyszer-és Élelmiszerbiztonsági Hivatal azonban 2004 decemberében nem szavazta meg a szer piacra dobását, mert nem állt rendelkezésre elegendő bizonyíték arra, hogy hosszú távon is biztonságos a használata.

A jelenlegi tanulmányban Biddle és csapata 1 189 asszony adatait elemezte, akik már átestek a változókoron, akár természetes, akár művi úton, hogy megvizsgálják a HSDD nők egészségére gyakorolt hatását. A 30-70 év közötti asszonyok mindegyike legalább 3 hónapja élt stabil párkapcsolatban. A természetes menopauzán átesett nők 6,6 %-ánál állt fenn a HSDD zavar, azoknál, akiknek petefészkét művi úton távolították el, ez az arány 12,5 % volt.

A HSDD-ben szenvedő asszonyok kevésbé voltak elégedettek az otthoni életükkel, a szexuális partnerükhöz fűződő érzelmi és fizikális kapcsolatukkal. Közülük többen mutatták a depresszió tüneteit is. Kétszer olyan gyakran szenvedtek hátfájdalmaktól, kimerültségtől, memóriazavartól is. Az egészségi állapottal kapcsolatos, az életminőséggel kapcsolatos felmérés is gyengébb eredményeket mutatott a lelki egészség, a vitalitás, a társas funkciók és a testi fájdalmak terén.

Egészében véve a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a "HSDD jelentős és klinikai értelemben valós probléma."

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek