Hétfőn zárva lesznek a rendelők és a patikák

Hétfőn zárva lesznek a rendelők és a patikák

Zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi rendelők és szakrendelők is a jövő hétfőn, az egészségügyi dolgozók munkaszüneti napján, a Semmelweis-napon. A kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál munkaszüneti napnak megfelelően dolgoznak - közölte az egészségügyi államtitkárság pénteken az MTI-vel.

Az egészségügyi államtitkárság kezdeményezésére 2011. óta július 1. - Semmelweis Ignác születésének napja - munkaszüneti nap az egészségügyi dolgozók és az egészségügyben dolgozók számára, így ezen a napon a munkaszüneti napoknak megfelelően működik a betegellátás az egészségügyi intézményekben.

Ennek megfelelően a 24 órás folyamatos ellátást nem biztosító, egészségügyi dolgozókat foglalkoztató szolgáltatók - háziorvosi rendelők, szakrendelők, gyógyszertárak - zárva lesznek.

A Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) csütörtöki közleményében azt írta, hogy hétfőn csak az ügyeletes gyógyszertárakban és azokban a patikákban lehet hozzájutni gyógyszerekhez, amelyek rendkívüli munkavégzés keretében vállalták a folyamatos gyógyszerellátás biztosítását. Ilyenek például a bevásárlóközpontokban található gyógyszertárak.

Az államtitkárság közlése szerint a folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknál - például a kórházakban és az Országos Mentőszolgálatnál - az alkalmazottak a munkaszüneti nap rendjének megfelelően dolgoznak majd. A sürgősségi betegellátás viszont ekkor is teljes kapacitással működik és az Országos Vérellátó Szolgálat vérellátása is zavartalan lesz - hangsúlyozták.

Az államtitkárság azt kéri mindenkitől, tájékozódjon a július elsejei háziorvosi rendelésről, a gyógyszertárak nyitva tartásáról és ügyeleti rendjéről, a vérellátó szolgálatok és a rendelőintézetek működéséről. Július 2-án, kedden az egészségügyi intézmények a megszokott rend szerint működnek - tették hozzá.
Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek