Hét dolog, amit megtehetsz a saját boldogságodért

Hét dolog, amit megtehetsz a saját boldogságodért

A boldogságot elérni nehéz, de nem lehetetlen, sőt a boldogság tanulható. Íme 7 boldogságfokozó technika Bagdi Bella életmódfejlesztő trénertől, a Jobb Veled a Világ Alapítvány elnökétől és az országos Boldogságprogram elindítójától, ami hozzásegíthet boldogságunk eléréséhez.

A hála csökkenti a szorongást

Az első számú boldogságfokozó gyakorlat az ember életében a hála, és itt nem kell nagy dolgokra gondolni. Fontos, hogy körültekintsünk, és máris rájövünk, hogy nagyon sok mindenért lehetünk hálásak, akár egy baráti kapcsolatért vagy akár olyan dolgokért, amelyeket természetesnek veszünk. Érdemes minden este átgondolni, hogy aznap miért adhatunk hálát, sőt akár hálanaplót is vezethetünk, amelyben összegezhetjük ezeket. A köszönet nem csak jó érzéssel tölt el, de jótékony hatása is van: képes megszüntetni a szorongást, a depressziót, az irigységet és a kapzsiságot.

Az optimizmus magabiztosabbá tesz

A pozitív gondolatok önbeteljesítő jóslatként működnek, ha van mit várni, az motivál, lelkesít, energiát ad, ezért igyekezz minden egyes nap arra összpontosítani a figyelmedet, ami jó az életedben. Az optimizmus magabiztosabbá is tesz, ha a kételyeid és kishitűséged helyett az elméd egy „képes vagyok rá” meggyőződést fogad el megszokottként, az életed minden területén érezni fogod a pozitív változást.

Minden napra egy jó cselekedet

Segíts másoknak, tégy valamit önzetlenül. Ha nincs pénzed, ajánld fel a szakértelmed, de lehetsz például önkéntes egy idősek otthonában vagy állatmenhelyen is. Gyakorold az empátiát, és tégy olyan jó cselekedeteket, amiről más nem tud. Jót tenni másokkal enyhíti a bűntudatot, a szenvedést és a nyugtalanságot, mert tudatosítja bennünk saját szerencsés helyzetünket, valamint erősíti az önbizalom, a hasznosság, az optimizmus érzését.

Hét dolog, amit megtehetsz a saját boldogságodért

Kapcsolatok a testi-lelki egészségéért

Az alapvető szükségletek között szerepel a valakihez való tartozás érzése. Testileg, lelkileg egészségesebbek, akiket olyan emberek vesznek körül, akikre számíthatnak. Érdemes ezért a kapcsolatok ápolására is hangsúlyt fektetni. Szánj időt a családodra, barátaidra, ismerőseidre: beszélgess, figyelj oda a rájuk, örülj őszintén a sikereiknek. Konfliktus esetén pedig képzeld magad a másik helyébe, és ha eltávolodtál valakitől, aki fontos neked, ne halogasd, vedd fel vele a kapcsolatot!

Bocsáss meg magadért!

Ha ragaszkodsz a keserűségedhez, az többet árt neked, mint keserűséged tárgyának. Törekedj rá tudatosan, hogy elengedd a haragod és neheztelésed, ha úgy érzed megbántottak vagy megsértettek. Ebben segíthet, ha például egy olyan szituációra gondolsz, amikor neked bocsátottak meg, vagy próbáld átérezni a másik személy helyzetét. A megbocsátás olyasvalami, amit önmagadért és nem a neked sérelmet okozó másik emberért teszel, hiszen ezzel a benned lévő szeretetet hívod elő.

Ne csak álmodozz, tűzz ki célokat!

A célok támogatják az önbecsülésünket, segítenek az időnk hatékony beosztásában, és már a részcélok elérése is örömmel tölthet el minket. Nap mint nap érdemes magunkat emlékeztetni a kitűzött céljainkra, és tenni is értük. A céljainkhoz vezető út a társas kapcsolatokra is jó hatással lehet, ugyanis sokszor más emberekkel kell együttműködni ahhoz, hogy elérhessük azokat.

Törődj a testeddel!

A boldogságodért sokat tehetsz azzal is, ha sportolsz, ez ugyanis a leghatékonyabb boldogságfokozó technika. Keresd meg a hozzád legközelebb álló mozgásformát, a sport ugyanis amellett, hogy rendszerességet visz az életedbe, örömforrás is lehet. Ha törődsz a testeddel, az nagyban hat az önbizalmadra, így a lelki egészségedre is.

Légy boldog! Itt kapsz mindennapra tippet a boldogsághoz.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek