Herpesz: kettős támadás

Herpesz: kettős támadás

A WHO becslése szerint évente 20 millió ember fertőződik meg herpesszel. Többféle herpeszvírus létezik, amelyek különféle betegségekért tehetők felelőssé. Leggyakrabban az ajkakon és a nemi szerveken jelentkező herpesszel találkozunk. Dr. Torma Katalin bőrgyógyászt kérdeztük.

Vannak olyan emberek, akiknek soha életükben nem lesz herpeszük, míg másoknál időről időre visszatér a kellemetlen betegség. Az ismételt fertőzésnek az az oka, hogy a herpesz egy olyan vírus, amely megbújik a szervezetünkben. Ha egyszer már megfertőződtünk, akkor a vírus a betegség lezajlását követően az életünk végéig jelen van. Az ajakherpeszt okozó vírus jellemzően a gerincvelői érződúcokban, a genitális herpeszt előidéző vírus pedig a medencekörnyéki idegekben bújik meg.  Időnként újra aktiválódik, előtör, és újabb megbetegedést hoz létre.

Ajakherpesz

Az ajakherpeszt (herpes labialis) többnyire (80-90 százalékban) a herpesz szimplex vírus 1-es típusa okozza. Lappangási ideje kettőtől húsz napig terjedhet. Már a valódi bőrtünetek jelentkezését megelőzően tapasztalhatunk bizsergő, égő, viszkető érzést. Hamarosan csoportosan jelentkező, vékony falú, apró hólyagok alakulnak ki az ajkakon vagy azok szélén. Láz, gyengeség és nyirokcsomó-duzzanat is felléphet.

Herpesz: kettős támadás

A tüneteket a patikában vény nélkül is kapható géllel, kenőccsel vagy tapasszal kezelhetjük: minél hamarabb elkezdjük, annál jobb! A tapasz nemcsak azért jó, mert a megfelelő helyre juttatja a hatóanyagot, hanem azért is, mert esztétikusan elfedi a kis sebet. Jól alkalmazható az átlátszó, növényi eredetű gél is, amely azonnal enyhíti a fájdalmat.

Házipraktikaként használható a fogkrém is, ami fertőtleníti és hűsiti is az ajakherpeszt!

A gyógyulás 5-7 nap alatt következik be.

Genitális herpesz

A nemi szervek herpeszét (herpes genitalis) is a herpesz szimplex vírusok okozzák: elsősorban a 2-es típus, de az orális szex terjedésével egyre gyakrabban tehető felelőssé az 1-es típus is.

A fertőzés közvetlen kontaktus, tehát nemi aktus és orális érintkezés útján terjed. A fertőződés kockázatát növeli a szexuális partner gyakori váltogatása és az óvszer használatának mellőzése.

A bőr és a nyálkahártya apró sérülésein keresztül a vírusok megtapadnak, szaporodnak, a véráramba kerülnek, és helyi tüneteket okoznak a genitáliákon, a végbélnyílás körüli bőrön és a környező területeken. Nőknél a külső nemi szerveken kívül a hüvely és a méhnyak is érintett lehet, férfiaknál a fitymán, a makkon és a herezacskón is jelentkezhetnek a tünetek.

Herpesz: kettős támadás

A lappangási idő 4-7 nap. Az első tünetek a viszketés, az égő fájdalom és az érzékenység. Ezután kis vörös folt jelenik meg, amelyet apró, fájdalmas, 1-2 milliméteres, víztiszta hólyagok csoportja követ. A hólyagok kifakadnak, sárgásan váladékoznak és összeolvadnak, kerek fekélyeket hozva létre. A fájdalmas fekélyek néhány nap alatt pörkösödnek, és tíz nap elteltével gyógyulnak. A lágyéki nyirokcsomók általában enyhén megnagyobbodnak és érzékennyé válnak.

A betegség aktív szakaszában nem ajánlott a szexuális élet, és mivel a tünetek kialakulása után még 10-14 napig ürülnek a vírusok, célszerű ezt az időszakot is kihagyni, illetve óvszert használni.

Szülés

Különös veszélyt jelent a magzatra nézve, ha egy nőnek a terhessége alatt lesz genitális herpesze, ugyanis a korai terhesség időszakában bekövetkező első fertőzés esetén a vírus átjuthat a méhlepényen és megfertőzheti a magzatot, akár vetélést okozva. Az első megfertőződés veszélye a terhesség előrehaladtával csökken, ez azonban nem vonatkozik a fellángolásokra. Ezért annak a kismamának, akinek már volt genitális herpesze, vagy tud arról, hogy a partnere is szenvedett már tőle, jelezze ezt a gondozó orvosának, hogy egyénre szabott ellátásban részesüljön!

Ha a szülő nőnek aktív herpesze van, a szülész a császármetszés mellett szokott dönteni. A születés közben szerzett fertőzés ugyanis a magzat halálos agyhártya-agyvelőgyulladását okozhatja.

Mikor tér vissza?

A herpesz jellemzően akkor tér vissza, amikor immunrendszerünk valamilyen okból meggyengül. Így beszélhetünk a herpesz aktív és passzív időszakáról. A kiújulás okai között szerepel a kimerültség, a menstruáció vagy a napégés, de lelki összefüggéseket is megfigyeltek a stressz és a szorongás kapcsán.

Akiknek már volt ajakherpeszük, azok 30 százalékánál újból és újból elő fog fordulni, és ezt nem lehet kivédeni. A fertőzés elmúltával a genitális herpeszt okozó vírus is aktiválódhat újra, ám többnyire a legelső fertőzés a legfájdalmasabb, a leghosszabb és a legkiterjedtebb.

3 tipp

Kerüljük el!

Ügyeljünk a higiéniára, különösen, ha a környezetünkben valakinek herpesze van. Mindig alaposan mossunk kezet, és csak a saját evőeszközünket, poharunkat, rúzsunkat, borotvánkat használjuk!

Ha tudjuk, hogy a napsütés hatására gyakran kijön a szánkon a herpesz, használjunk a szokottnál magasabb faktorszámú fényvédőt, illetve fényvédős ajakápolót.

Ha tudjuk, hogy rendszeresen kialakul herpesz az ajkunkon, mindig legyen a táskánkban megfelelő készítmény. Ha ugyanis a kialakulásának első óráiban kezdjük kezelni a herpeszt, jelentősen lerövidíthetjük a gyógyulási időt.


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek