Helytelenül tisztálkodunk!

Helytelenül tisztálkodunk!

A bőr ápolásáról, esetleges betegségeiről sok helyen és számtalan megközelítésben olvashatunk, ám az intim testtájak problematikája sajnos nem tartozik a "csontig lerágott" témakörök közé. Noha a tüneteket okozó fertőzés gyakorta nem sorolható a nemi betegségek közé, az érintettek mégis szégyenkeznek miatta és csak szerencsés esetben kérnek/kapnak segítséget a terápiát kiegészítő bőrápoláshoz. Sajnos a gyógyszerek nemcsak az aktuális betegséget előidéző kórokozókat pusztítják el, hanem a szervezetben minden olyan mikroorganizmust, mely érzékeny rá.

Így az egyes szervek egészséges működéséhez szükséges mikroflóra érzékeny egyensúlyát is felborítják. Ennek egy újabb fertőzés lehet az eredménye. Csak a gyógyszer kiürülését követően javasoljuk a baktériumflórát újratelepítő hüvelykúp vagy egyéb, a mikrobiológiai egyensúly helyreállítását célzó készítmény alkalmazását. Ezek használatát a gyógyszeres kúra befejezése után kb. 7-10 nappal érdemes elkezdeni.

Helytelen tisztálkodási szokások

Lúgos vegyhatású kozmetikumok - főként a szappan használata - közvetlenül károsítják a savas védelmet. A bőr szempontjából nem egészséges a hosszú fürdőzés. Bőrünk számára legkedvezőbb a langyos víz és az enyhén savas (úgy is emlegetik néha, hogy "bőrsemleges" kémhatású), pH-5,5 körüli intim-tisztálkodószerek használata.

Helytelenül tisztálkodunk!

A rövid (maximum 5-10 perces) zuhanyozás alkalmával a hüvelynek csak a környékét mossuk le kívülről. Hüvelyöblítésre csak ritkán, indokolt esetben van szükség, például terápiás célból: hüvelyszárazság miatt vagy gombás fertőzések után is előfordulhat, hogy a sérült mikroflórát helyre kell állítani.

A vécé használata előtt és után egyaránt fontos a kézmosás. Talán fölösleges említeni, hogy a törlés mindig elölről hátrafelé történjen, nehogy a végbélnyílásból bármilyen kórokozó a hüvelybe kerülhessen, hiszen a gát bőrén a gáttájékon nyíló végbélnyílás révén magas koncentrációban található baktériumtörzsek szinte kivétel nélkül a betegséget okozó törzsekhez tartoznak.

Helytelen tamponhasználat

A tampon használata nem igazán kedvez a hüvely öntisztulási folyamatainak. Természetesen megengedett a tamponhasználat, de lehetőség szerint csak a legszükségesebb esetben és a nőgyógyásszal egyeztetett időtartamra. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen időközönként cseréljük a tamponokat: a túl hosszú vagy túl rövid időközönként történő csere egyaránt károsíthatja a hüvely egészségét.

A bőr szellőzését gátló szűk, illetve szintetikus fehérnemű viselése

Sajnos itt  nem az észszerűség, hanem a divat diktál. Ennek ellenére próbáljuk meggyőzni az érintetteket, hogy igyekezzenek laza, nedvszívó, az izzadságot is elnyelő, lehetőleg tiszta pamut fehérneműt hordani. Ezekből is létezhet vonzó és divatos.

A tüneteket okozó fertőzés sokszor nem sorolható a nemi betegségek közé - ez többnyire akkor igaz, ha a beteg nem él szexuális életet. Azonban az egyik félnél kialakuló fertőzés egy aktív párkapcsolatban a szoros kontaktus miatt előbb vagy utóbb a partnernél is kialakulhat. Ezért egyszerre kell kezelni a partnereket, még akkor is, ha egyikük tünetmentes. Egyúttal ajánlhatjuk a gumióvszer használatát, hisz segítségével a fertőzések oda-vissza "pingpongozása" is elkerülhető.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek