Helyes hajápolás

Helyes hajápolás

Nem kell minden problémának bekövetkeznie. A preventív gondolkodás és életmód bizony hozzájárul az egészséges fejbőr és az egészséges haj megtartásához. Kellő odafigyeléssel, néhány tanács betartásával azonban megelőzhetők, illetve megoldhatók a haj és /vagy fejbőr problémái.

Előzzük meg a bajt

A fejbőrt kizárólag savas (pH 5-5,5) samponnal mossuk, mielyek már pár hét alatt helyreállítja a helyes (savas) pH-értéket, lehámlasztja az elgyengült fejbőrréteget, csökkenti a faggyúmirigyek túltermelődését, serkenti a vérkeringést és az új keratinsejtek képződését. Ha nincs nagyobb problémánk, csak "jót akarunk tenni" a hajunkkal és a fejbőrünkkel, akkor a megfelelő már sampon két hónap alatt beállítja a helyes egyensúlyt, ráadásul erősíti a hajszálakat és csökkenti a hajhullást.


Természetes alapanyagok, gyógynővények

Hajfestés

Hajfestésre, hajárnyalat változásra is rengeteg gyógynövényt használnak. Egy klasszikus aranyszőke csillogást elősegítő eljárás, hogy 100 g kamillavirágot 1 liter vízben addig főzzük, míg a folyadék fele elpárolog. Ha nyolc napon át, minden nap ezzel a főzettel mossuk a hajunkat, aranyszőke csillogást kap. De ugyanilyen hatást fejt ki a vöröshagymahéj főzet is.

Vöröses árnyalatot a hennafű apróra tört részeinek meleg vízzel való elkeverésével érhetünk el, ha a még meleg pakolást a hajunkra kenjük. És a hajszín árnyalatának változása mellett, ez az eljárás még erősíti is a hajszálak gyökereit.

A nagyon világos hajszín elérését sáfránnyal lehet elérni. 100 g sáfrányt fél liter hideg vízbe teszünk áztatni 24 órán át. Majd ezután többször kell bőségesen a hajra vinni ezt az oldatot. Amennyiben ezt az eljárást hetente ismételjük, a világos szín megmarad, különben gyorsan lekopik.

Sötétebb árnyalat eléréshez a zöld dió főzete a legalkalmasabb, amit az öblítővízbe kell önteni. Ám mielőtt hajat festünk, érdemes a megfelelő árnyalatot kiválasztani, ami a bőrtípusunkhoz is illik!

A gyógynövények a hajápolás fontos kellékei, és nem csupán hajfestésre, de a haj szerkezetének kezelésére is kiválóan alkalmasak.

Zsíros, korpás hajra a következő keverékből készült főzet alkalmas: nyírfalevél, bojtorjángyökér, fűzfakéreg, nyírfarügy, csalánlevél, levendulavirág és kamilla. Hajmosás után ezt a keveréket kell a fejbőrbe masszírozni. Ugyanakkor szárító pakolás a 2 tojásfehérje felvert habja is elkeverve mogyorónyi élesztővel.

Száraz hajra pedig igen alkalmas a tojássárga pakolás, mely 2 tojássárga néhány csepp olajjal elkeverve, amit néhány percnyi hatás után bő meleg vízzel kell lemosni.Korpa ellen a legjobb 200 g rózsavíz, 200 g rum és 10 g ammóniák keveréke. Mindezekkel természetesen és környezetbarát módon lehetünk szépek!

Új anyagok

A XXI. század gyógyászati anyagai, új generációs fejlesztésük révén, nem mellőzik a capsaicint, a paprika kivonatot, amely a legjobb vérkeringés-serkentő, és erősen stimulálja a keratinsejtek (haj, bőr) újraképződését. Mivel az emberek egyre kevesebbet mozognak, sportolnak, népbetegségé vált a rossz vérkeringés, pedig a vér élteti a hajat és a fejbőrt. A  rossz vérkeringés első jele a kéz és a lábujjak szinte állandó hidegsége: sajnos egyre többen genetikailag hozzák magukkal a hajlamot. Capsaicint tartalmazó készítményt az arcunkra ne, vagy nagyon óvatosan alkalmazzunk, mert az érzékenyebb bőrfelületek bepirosodhatnak tőle.  A fejbőrünk viszont nagyon igényli, és azonnal "felpezsdül" tőle.

Csökkentsük rohanó életünk kóros mellékhatásait, azaz a haj- és fejbőrsorvadást, mert ha így haladunk tovább: "nem sokáig lehet a hajunk a legfőbb díszünk!"

A frizuránkkal sokat foglalkozunk: hangsúlyozzuk arcunk egy-egy jellegzetességét, kifejezzük az egyéniségünket, bepillantást engedünk a hangulatunkba, emeljük a megjelenésünket. A hajunk azonban ennél több mindent is elárul rólunk: helyesen táplálkozunk-e, sok stressz ér-e bennünket, esetleg van-e valamilyen szervi bajunk?