Helyben is kiválthatóak nagyértékű gyógyszerek

Helyben is kiválthatóak nagyértékű gyógyszerek

Bizonyos nagyértékű gyógyszerek eddig csak a kórházi ellátási láncon belül voltak elérhetőek, ám már a lakóhelyhez közeli patikában is kiválthatják ezeket a betegek.

Bizonyos nagyértékű gyógyszerekből csak a tételes elszámolású keret terhére lehetett rendelni, ám ezentúl a betegnek nem kell visszamennie majd a készítményt felíró intézménybe, hanem a lakóhelyéhez közeli gyógyszertárban is kiválthatja ezeket – tájékoztatta a változásról Alfási Tünde, a veszprémi Tündérkert Gyógyszertár vezetője a veol.hu-t. A tételes elszámolású gyógyszerek közé a nagyon magas költségű, biológiai gyógyszerek tartoznak – például a személyre szabott terápiát lehetővé tevő bizonyos onkológiai készítmények –, de a pikkelysömör, a Crohn-betegség és más betegségek gyógyszerei is megtalálhatók közöttük.

Helyben is kiválthatóak nagyértékű gyógyszerek

A kórházi, tételes elszámolású cikkek kapcsán történt kormányrendeleti változás következtében az alábbi hatóanyagok tételes elszámolású finanszírozása megszűnt: adalimumab, certolizumab-pegol, etanercept, golimumab, thalidomid, lenalidomid, pemetrexed, gefitinib, erlotinib, abirateron-acetát, enzalutamid. Míg korábban ezen gyógyszerek rendelése kizárólag kórházi intézeti gyógyszertáron keresztül történhetett, a továbbiakban támogatott gyógyszerként ezeket a készítményeket a kezelőorvosok rendelhetik meg, és a jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy a közforgalmú gyógyszertárak szolgálják ki a betegeket.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek