Házi praktikák rekedtség ellen

Házi praktikák rekedtség ellen

Egy megfázást, meghűlést gyakran kísérnek hangszálproblémák: berekedünk, elmegy a hangunk, csak suttogni tudunk. Utánajártunk, milyen házi módszerek segíthetnek, és mi tilos ebben az időszakban.

Minden lélegzetvétel égeti a torkot. A nyálkahártyánk teljesen kiszárad, akár iszunk vizet, akár nem. Mondani szeretnénk valamit, de csak valami artikulálatlan hang tör elő a torkunkból. Egy kis krákogás után még visszajön a hangunk, de másnap talán már az sem. Ez az állapot tipikus egy megfázásos megbetegedés alatt (legtöbbször vírus okozza), az orrban, légzőszervekben található nyálkahártya begyullad. Ha ez a gyulladás érinti és irritálja a hangszalagokat is, rekedtek leszünk, esetleg elmegy a hangunk.

Ne beszélj, de ne is suttogj!
Hogy a hangunk ismét visszatérjen, kímélni kell a hangszalagokat, ez pedig akkor lehetséges, ha egyáltalán nem használjuk őket, azaz nem beszélünk. Ha mégis mondanunk kell valamit, ne suttogjunk, mert a fojtott beszéd még jobban megterheli a hangszalagokat, mint ha normál hangnemben beszélünk.

Ne krákogj!
A torokköszörülés, krákogás szintén irritálja a hangszalagokat, ilyenkor keményen egymásnak csapódnak, kíméletesség helyett csak még jobban felsértjük őket. Valahogy úgy kell elképzelni, mintha egy gyógyuló sebet állandóan piszkálnánk, amitől folyton felszakad, érthető, hogy lassabban gyógyul. Ha kellemetlen érzés keletkezik a torkunkban, inkább igyunk néhány kortyot.

Házi praktikák rekedtség ellen

Igyál sokat!
A nyálkahártya a betegség alatt kiszárad, a hangszalagoknak azzal segíthetünk sokat, ha eleget iszunk. Vizet, felvizezett gyümölcslevet vagy cukormentes teát, gyógyteát bármikor választhatunk. A langyos mézes tej nem biztos, hogy a legjobb ötlet, irritálhatja a hangszalagokat.

Gargarizálás helyett inhalálás
Rekedtség ellen a gargarizálás nem segít sokat, hiszen az öblögetéssel csak a szájüreget és a légút felsőbb szakaszát érjük el, a hangszalagokat biztosan nem. Az inhalálás sokkal hasznosabb, a pára még a tüdő hörgőcskéibe is leér, ott is kifejti hatását. Inhalálhatunk sós vízzel, kamillateával, utóbbi gyulladáscsökkentő hatást is kifejt.

Szopogass cukorkát!
A patikákban kapható torokfertőtlenítő cukorkák ideig-óráig segítenek, sajnos, hamar elmúlik a hatásuk. A nyeléssel ugyanis lemossuk a torokról a hatóanyagokat, nem sokáig maradnak a megfelelő helyen.

Ne dohányozz!
Rekedtség alatt szigorúan tilos lenne dohányozni, a begyulladt nyálkahártya gyógyító folyamatait gátolják a dohányban található anyagok.

A rekedtségnek egy hét alatt el kell múlnia, ha tovább kitart, mindenképpen orvoshoz kell fordulni a problémával. Ha a rekedtség mellé láz, nyelési nehézség is társul, szintén keresd fel a háziorvost vagy a fül-orr-gégészt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek