Házi chips - Egészségséfünk receptje

Házi chips - Egészségséfünk receptje

Nem nagyon vagyok híve a chips-evésnek, azonban nem mindig tudunk nemet mondani gyermekeinknek. A csicsóka még nem annyira elterjed a konyhákban, bár egyre többen fedezik fel. Én burgonyából is szoktam néha chipset készíteni, és amikor megismerkedtem a csicsókával, kipróbáltam ebből is.

Elkészítési idő: kb. 45 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg csicsóka
  • olaj a sütéshez
  • sült krumpli fűszersó (én a fokhagymás-tejfölöst szeretem, de ez el is hagyható)

Házi chips - Egészségséfünk receptje

A csicsókát megmossuk és megtisztítjuk. Ha nem túl vastag a héja, elég csak jó alaposan megmosni. Ezután fogunk egy uborkareszelőt és lereszeljük. Vékony karikákat kapunk így. Az olajat felforrósítjuk, és karikánként beletesszük a csicsókát. Ügyeljünk arra, hogy ne tapadjanak össze, mert nem sül át. Figyelni kell a sütést, nem szabad, hogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Ne aggódjunk, ha úgy vesszük ki, hogy nem ropog, ahogy áll, úgy majd keményedik is.

Tipp! Mindig jól csöpögtessük le róla az olajat. Még melegen sózzuk, vagy szórjuk meg sült krumpli fűszersóval.

Jó tudni! A csicsókának rengeteg jótékony hatása van. Fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely segíti a szervezet öngyógyító tevékenységét. Tápanyagul szolgál a hasznos baktériumoknak. Emellett diabétesz esetén az inulin, mint szénhidrát-energiaforrás tartós fogyasztása esetén sem emeli a vércukorszintet.

Tápérték (100 g)

Energia: 73 kcal

Fehérje: 2 g

Zsír: 0 g

Szénhidrát: 17,4 g

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek