Havibaj?

Szinte hihetetlen, hogy már a születésünk pillanatában rendelkezünk azzal a hárommillió petesejttel, amellyel a természet megajándékozta a női szervezetet. Igaz, kamaszkorra "csupán" négyszázezer marad belőlük. Ez még mindig hatalmas szám ahhoz képest, hogy havonta csak egy petesejt érik meg és válik megtermékenyíthetővé.

Érdekes, hogy a termékenység ciklikussága az emberen kívül csak az emberszabású majmoknál fordul elő! Ezt a ciklust az agyalapi mirigy által termelt hormonok szabályozzák.

Szakaszok

Az első (follikuláris) szakasz a vérzés első napján kezdődik, és a lutenizáló vagy LH-hormon, más néven ösztrogén szintjének megemelkedéséig tart. Ekkor indulnak fejlődésnek a tüszők. Ennek az időszaknak a hossza különböző lehet az egyes nőknél, de általában 13-15 napig tart.

A második szakasz a tüszőrepedés (ovuláció) fázisa, amely mintegy 36 óra alatt lezajlik. Ekkor a lutenizáló hormon a domináns tüszőt a petefészek felszínéről való kiemelkedésre, majd megrepedésre serkenti, amely kibocsátja a petesejtet. A petesejt a petevezetéken át a méh felé vándorol, ekkor termékenyíthető meg. (A szeretkezés azonban nem csupán ezen az egy napon lehet "sikeres". A spermium ugyanis 3-5 napig is életképes, ha ezalatt találkozik az érett petesejttel, létrejöhet az összeolvadás. Ezért a tüszőrepedés, az azt megelőző és az azt követő két nap is alkalmas a megtermékenyítésre.) Az ébredési hőmérsékletüket rendszeresen mérő nők egyébként abból is felfigyelhetnek a tüszőrepedésre, hogy hőmérsékletük akár 37 C fok fölé is emelkedik.

A harmadik szakasz a sárgatestfázis. Ekkor a megrepedt tüsző - miután kibocsátotta a petesejtet - bezárul, és úgynevezett sárgatestet képez, amely egyre több sárgatesthormont (progeszteront) termel. Ennek hatására a méhnyálkahártya elkezd megvastagodni, hogy folyadékkal és tápanyagokkal feltöltődve felkészüljön a megtermékenyült petesejt fogadására. Ha azonban a megtermékenyülés nem történik meg, a sárgatest 14 nap után elsorvad, a méhnyálkahártya lelökődik, és átlagosan 3-7 napig tartó vérzés kíséretében távozik. A vérzés kezdetekor új ciklus kezdődik.

Miután a sárgatestfázis mindig pontosan 14 napig tart, de a follikuláris szakasz lehet ennél több vagy kevesebb is, a tüszőérés időpontja nem feltétlenül esik pontosan a ciklus félidejére! Ha a ciklusunk rövidebb vagy hosszabb 28 napnál, a termékeny időszakot ennek tudatában számolhatjuk ki. Érdekesség, hogy néha a szeretkezés maga is kiválthat ovulációt! Ezért számolgatás ide vagy oda: tulajdonképpen bármikor van esély a teherbeesésre...

Könnyű vagy nehéz?

A menstruációt számos különféle tünet kísérheti, amelyek egy része normális, míg mások könnyen összetéveszthetők egyéb egészségügyi problémákkal, akár komoly betegségekkel is. (Ritkán, de utalhatnak pajzsmirigytúltengésre, medencegyulladásra, a mell jó- vagy rosszindulatú elváltozásaira is.) Figyeljük meg, mikor jelentkeznek ezek a tünetek, és hogy elmúlnak-e a menstruáció befejeződésével! Ha a menstruációtól függetlenül is tapasztaljuk ezeket, forduljunk orvoshoz!

Sok nő számára ismerősek a következő tünetek, amelyek a menstruáció előtti napokat jellemzik: a has felpuffadása, a mell fájdalmas feszülése, a lábak megduzzadása, rosszullét, hányinger, alhasi görcsök, hangulatingadozás, depresszió, édesség utáni vágy. Ezeket a tüneteket összefoglaló néven PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezzük.

Persze erre az érzékenyebb állapotra nem kell feltétlenül betegségként tekintenünk! Tudományos vizsgálatok igazolják, hogy a menstruációhoz való viszonyulásunk részben tanult: ha az anya szenved a nehéz napokban, a menstruáció valószínűleg a lánya számára is nyűg lesz. Ha a havi vérzés rendszertelenül jön meg, vagy fájdalommal, görcsökkel jár (dismenorrhea), érdemes a háttérben húzódó lelki okokat is megvizsgálnunk.

Ha kimarad

Az első néhány évben a ciklus sokaknál nem teljesen szabályos, hiszen a rendszeres ciklus a serdülőkor végére áll be. A periódusok hossza éppúgy lehet 24, de akár 35 nap is, és még ez is normálisnak tekinthető.

A menstruáció hiánya (amenorrhea) is előfordulhat. Elsődleges amenorrheának nevezzük, ha a menstruáció nem jelentkezik 14, de legkésőbb 18 éves korig. (Az első menstruáció - menarché - általában 11 és 15 éves kor között jön meg.) Érdemes minél előbb orvoshoz fordulni, hogy ki lehessen zárni a lehetséges hormonális vagy endokrin okokat, esetleg a táplálkozási zavart.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek