Havi 10 perc, és megelőzhetjük a bajt!

Havi 10 perc, és megelőzhetjük a bajt!

Naponta több percet töltünk el sminkeléssel, hajformázással és öltözködéssel, annak érdekében, hogy a legjobb formánkban induljunk el otthonról. Belegondoltunk már abba, hogy mennyit foglalkozunk az egészségünkkel? Sajnos a legtöbben havonta annyit sem, mint amennyit egy nap a készülődéssel töltenek, pedig a rendszeres emlő önvizsgálat akár életeket is menthet. Októberben a Mellünk Egészségéért Védőnői Program a rendszeres és a helyesen elvégzett emlő önvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet.

Itt az idő megkongatni a vészharangokat, mert hazánkban az emlőrák még mindig a vezető halálokok közé tartozik, évente 7500-8000 új megbetegedést diagnosztizálnak és 2800 nő halálát okozza. Pedig nem kellene, hogy így legyen, mert az időben felismert emlődaganat nagy eséllyel kezelhető és a betegeknek 75% esélyük van arra, hogy akár 15 év múlva is egészségesen élhessenek

Tegyük meg az egészségünkért!

Az emlő önvizsgálat otthon is elvégezhető és havonta csupán néhány percet vesz igénybe. Természetesen ez az önvizsgálat nem váltja ki az éves nőgyógyászati valamint a mammográfiai vizsgálatot, de hasznos a csomók korai felismerésében.

Havi 10 perc, és megelőzhetjük a bajt!

„Az emlő önvizsgálatot érdemes legkésőbb 20 éves kortól havonta egyszer elvégezni. Célszerű a vizsgálatot közvetlenül menstruáció után elvégezni, mert ekkor a mell puha és nem érzékeny. Minden hónapban ismételjük meg, hogy az rutinná váljon! Amennyiben bármilyen furcsaságot, eltérést tapasztalunk a mellünkben, azonnal forduljunk orvoshoz! Illetve a mammográfia vizsgálattól sem kell félni, ez egy fájdalommentes vizsgálat, ami következtében csupán annyi sugárzás éri a szervezetünket, mint amikor Budapestről elrepülünk New Yorkba” – nyilatkozta Dr. Drajkó Veronika, az Emlőrák Gyógyításáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. „Akkor se ijedjünk meg, ha csomót találtunk a mellünkben, mert az nem jelent azonnal rákot. A melldaganatok több mint 80%-a jóindulatú elváltozás, a biztos diagnózist a szövettani eredmény mutatja meg” – tette hozzá a szakember, az Emlőrák Gyógyításért Alapítvány és az AVON által közösen elindított Mellünk Egészségéért Védőnői Program továbbképzésen.

A helyes emlő önvizsgálat lépései

Első lépés, amit feltartott és leengedett karokkal is el kell végezni: Az emlők tükör előtti vizsgálata, ahol meg kell figyelni az emlők méretét, körvonalát, a mellbimbók elhelyezkedését, valamint az emlő bőrfelületét – látható-e rajtuk kipirosodás, behúzódás, kidudorodás. A mellbimbóknál nézzük meg, hogy van-e rajtuk behúzódás, deformitás, vagy váladékozik-e.

Második lépés, amit álló és fekvő helyzetben is el kell végezni: A jobb emlőt bal kézzel, a bal emlőt jobb kézzel vizsgáljuk meg. A haladási irány legyen kívülről befelé, az emlőt körkörösen áttapintva összezárt ujjaink középső területével. Fekvő helyzetben ajánlott a nem vizsgáló kezet a fejünk alá tenni! Ügyeljünk arra, hogy minden terület meg legyen vizsgálva!

Szánjunk havonta legalább ennyi időt mellünk egészségére és hívjuk fel erre nőtársaink figyelmét is!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek