Hátfájásra antidepresszáns?

Hátfájásra antidepresszáns?

Az orvosok leggyakrabban három fő okból írnak fel antidepresszánst a derékfájdalommal küzdő betegek számára: fájdalomcsillapításra; az enyhe depresszió csökkentésére és hangulatjavításra; valamint az alvás javítására.

A gyakori alkalmazás ellenére az antidepresszánsok derékfájásra való alkalmazása vitatott, különböző kutatások eltérő eredményekkel zárultak. A Cochrane Könyvtár kutatócsapata bizonyítékokat kezdett keresni, melyeket felhasználva értékelhetővé válhat az antidepresszánsok hatékonysága a derékfájás kezelése terén. Nemrégiben megjelent tanulmányukban 10 kutatás eredményeit elemezték, amelyekben az antidepresszáns kezelést placebóval (hatóanyag nélküli tabletta) hasonlították össze.

"Nem találtunk olyan bizonyítékot, ami alapján támogathatnánk azt a gyakorlatot, miszerint az antidepresszánsok csökkentik a fájdalmat és a depressziót krónikus deréktáji fájdalomban szenvedő betegek esetében"- közölte Dr. Donna Urquhart (Epidemilogógiai és Megelőző Orvostani Intézet, Monash Egyetem, Melbourne, Ausztrália).

Ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy a depresszióval küzdő betegek ne szedjenek antidepresszánsokat, mivel ezek fontos szerepet játszanak a hangulatzavar kezelésében. Emellett a The Cochrane Library összefoglaló cikke felhívja a figyelmet a nagyobb méretű és részletesebb kutatásokra a következtetések megerősítése érdekében.

Kapcsolódó írások