Hátfájás: nem mindegy, milyen fajta!

Hátfájás: nem mindegy, milyen fajta!

Egyszerű technika segíthet az orvosoknak különbséget tenni a különféle hátfájások és azok okai közt, és a megfelelő kezelést alkalmazni rájuk - állítja egy tanulmány. A kutatók a teszttel különbséget tudnak tenni az idegi eredetű és a másféle hátfájás között. A hátfájás a betegállomány egyik legelterjedtebb oka.

A massachusettsi általános kórház és a brit addenbrooke-i kórház orvosaiból szerveződött kutatócsoport háromszáz krónikus hátfájós beteget vizsgált meg tanulmányához. A páciensek egy részének az idegeit korábban cukorbetegség vagy övsömör rongálta meg, míg másoknak a hátfájása az idegek gerincben található gyökerének roncsolódásához vezethető vissza.

Az idegi eredetű hátfájást úgy szokták leírni, mint ami éget és szúr, de gyakran nehéz hivatalosan is diagnosztizálni. Ekkor a korábbi sérülések minden jele eltűnt már, de az idegek továbbra is küldözgetik a fájdalomjeleket az agynak. A hagyományos fájdalomcsillapítók ilyenkor nem segítenek. További választás lehet valami antidepresszáns vagy fizikai, esetleg pszichológiai kezelés.

Jelenleg az orvosok csupán az alapján ítélik meg a fájdalmakat, hogy azok milyen erősek, rosszak. A skála az enyhétől a közepesen át a súlyosig tart, a betegeket pedig arra kérik, hogy tízes skálán határozzák meg, milyen mértékű a fájdalmuk - fejti ki a tanulmány egyik szerzője, Joachim Scholz. Hozzátette: ez a megközelítés nem veszi figyelembe a fájdalmat okozó mechanizmusok különböző karakterét.

Hátfájás: nem mindegy, milyen fajta!

Ugyanis az idegi és a nem idegi eredetű fájdalom teljesen más kezelést igényel, és ha egy diagnózis rossz, olyan kezelést kaphatnak a betegek - beleértve akár a műtétet is -, ami nem csökkenti a fájdalmukat.

Dries Hettinga, a BackCare nevű jótékonysági szervezet egyik vezetője szerint ugyan a hátfájás meglehetősen gyakori, mondhatni hétköznapinak számító probléma, mégsem - vagy épp ezért - sok esetben nem igazán sejtjük, mi okozza, és hogyan kellene kezelni. Ezért aztán ő nagyon örül ennek a mostani kutatásnak és eredményeinek.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek