Hasznos vagy ciki a szőrös hónalj?

Hasznos vagy ciki a szőrös hónalj?

Szőrzet a hónalj alatt, esetleg a lábon – kevés az olyan nő (és férfi), aki természetes testszőrzetével jár-kel a világban. De vajon jól tesszük-e, hogy mindenhol borotválkozunk?

Szinte a legtöbb ember a sima, szőrtelen bőrt tartja napjainkban szépségideálnak, a természetesen hagyott szőrzeten leginkább megbotránkoznak, ahogy legutóbb rajongók millió furcsállották, miért nem borotválja Madonna 19 éves lánya, Lourdes a hónalját.

 

Az ember egy szőrös teremtmény. A fejünkön kb. 120 000 hajszálunk van, az arcunkon négyzetcentinként kb. 300 szőr nő. A mellen és a háton 70, a lábon 40 szőr található négyzetcentiméterenként. Ezek közül természetesen csak a legerősebbeket és legsötétebbeket látjuk, a többit csak pihének tekintjük. Ezek az apró, világos, rövid,puha szőrszálak férfiakon és nőkön is megtalálhatóak születésüktől kezdve.

 

Hasznos vagy ciki a szőrös hónalj?

 

A testszőrzet a test különböző részein különböző feladatokat lát el. Egyik feladata régen az volt, hogy védje a testet a hidegtől, de erre ma már nem nagyon van szükség. A szemöldök, a szempilla és az orrszőrzet azonban ma is nélkülözhetetlen, hiszen védenek a szennyeződésektől. Ha például valami ráesik a szempillánkra és irritálni kezdi, azonnal becsukjuk a szemünket, így védekezünk a sérülés ellen. Az orrszőrök nem csak arról gondoskodnak, hogy semmi ne kerüljön be, ami nem oda való, de arról is, hogy a váladék ne csöppenjen ki, ha épp náthásak vagyunk, vagy csípőset eszünk.

 

A haj a fejünkön felelős azért, hogy télen ne hűljünk ki, nyáron viszont ne kapjunk napszúrást, ráadásul fontos kommunikációs eszköz is társadalmunkban, árulkodik egészségünkről, személyiségünkről.

 

A karunkon, lábunkon, hátukon, hasonkon található szőrzetnek egykor az volt a szerepe, hogy óvjon a hidegtől és a káros napsugárzástól, védje a bőrt. Mára azonban annyira megritkult, hogy ezt a funkcióját már nem látja el, ezért nem káros, ha megszabadulunk tőle.

 

A hónalj alatti szőrzetnek az izzadságcseppek felfogása lenne a feladata, de az nem igaz, hogy erősebb a szaga annak, aki nem borotválkozik. Az izzadságnak ugyanis alapjában véve nincs illata, csak akkor lesz kellemetlen, ha a bőrön található baktériumokkal keveredik.

 

A fanszőrzet eltávolítása nagy divat manapság, pedig komoly védelmi funkciója lenne: a fertőző kórokozókat nem engedi olyan könnyen a nemi szervekhez jutni. A szőrtelenítés során ráadásul megsértjük a bőrfelszínt, amelyen így apró sebek keletkeznek, ezeken keresztül szintén könnyedén bejutnak a kórokozók, úgyhogy érdemes vigyázni. Persze ízlés dolga, ki hogyan szereti ápolni a fanszőrzetét, de ha lehet, a kényes területeken (hónalj, szemérem) kímélő módját válasszuk a szőrtelenítésnek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek