Hasmars!

Napjainkban a hasmenés a légúti infekciókat követően világszerte – s így hazánkban is – a második leggyakoribb betegség. E kellemetlen kórkép többnyire a nyári meleg időszakban jelentkezik. A hasmenés számos betegség kísérő tünete lehet, a panaszos betegek ellátása pedig szinte napi rutin.

A hasmenés, vagy orvosi nevén akut gasztroenteritisz (gyomor-bél hurut) nem más, mint nagy mennyiségű folyadék- és elektrolitvesztés, a székürítés útján. Valamennyi hasmenéses megbetegedés alapja a bélben oldott anyagok szállítási zavara. Akkor beszélünk hasmenésről, ha a székürítés kóros mennyiségű (naponta több mint 200 g), a normálistól eltérő állagú (laza vagy folyékony) és/vagy naponta 3 alkalommal, illetve annál is gyakrabban fordul elő. A hasmenés többnyire jellemzően spontán és jól gyógyul. Minél fiatalabb gyermeket és minél idősebb felnőttet érint, annál könnyebben vezethet komplikációkhoz, melyek között első a folyadékveszteség talaján létrejövő kiszáradás, azaz dehidráció.

Mi okozza?

A hasmenés oka sokféle lehet. Beszélhetünk gyógyszer indukálta, ételallergia kiváltotta, emésztési és felszívódási rendellenességből eredő, kemoterápia vagy besugárzás okozta, sebészeti kórképek miatt előforduló, vitaminhiány, vitamintoxicitás, nehézfémmérgezés következtében kialakuló akut kórképekről is. Felső légúti fertőzés, például arcüreggyulladás, fülgyulladás is állhat a háttérben.

Hasmars!

Ám a hasmenés főként fertőzéses eredetű. A kórokozók 70 százaléka vírus (leggyakrabban rota-, calici-, noro- vagy adenovírus). A baktériumok közül a legfőbb patogének a következők: Salmonellák, Campylobacterek, Yersiniák, patogén E. coli, Clostridiumok. Nyáron jellemző a Salmonella okozta (akár tömeges) ételmérgezés, mely a tojás vagy a tojással készült ételek elfogyasztását követően a nyári vakációt kész hasgörcsös rémálommá változtatja.

Tünetek

A fertőzés kezdeti jele a görcsös hasi fájdalom, amelyet rövid időn belül (12-48 óra) hasmenés, étvágytalanság, émelygés, esetleg hányás, láz, súlyosabb esetekben pedig testsúlycsökkenés, kiszáradás követ.

Önmagában a tünetekből nem lehet egyértelműen következtetni a kórokozókra, de ennek kiderítése a terápia szempontjából általában nem is szükséges. Azonban a magas, 39 °C-t meghaladó láz, a véres hasmenés, az erős hasi fájdalom, a központi idegrendszeri érintettség inkább bakteriális eredetre; a hányás, a légúti infekciós tünetek, majd az ezt követő hasmenés pedig virális etimológiára utalnak.

Meddig tart?

Akut hasmenés: egy héten, de legfeljebb 14 napon belül lezajlik
Szubakut hasmenés: 14-28 napig tart
Krónikus hasmenés: 28 napon túl is tarthat, többnyire az egész szervezetet érintő betegségek kísérőjeként

A legsürgősebb

Az akut gasztroenteritisz általában enyhe lefolyású, önkorlátozó folyamat, melynek terápiáját otthon kell megkezdeni. A kezelés a kiszáradás rendezését, a tünetek mérséklését, a hasmenés idejének csökkentését célozza meg. A legfontosabb teendő – a kiváltó októl függetlenül – a mielőbbi folyadék- és elektrolitpótlás.

Hasmars!

Erre a célra recept nélkül is kaphatók a gyógyszertárakban úgynevezett rehidrációs (a kiszáradás megelőzésére szánt) porkeverékek, illetve az ezekből készült oldatok (ORS), amelyek megfelelő arányban tartalmazzák a szervezet számára szükséges összetevőket (cukor, só, elekrtolitok). A rehidráló oldatot a tünetek jelentkezését követő első 3-4 órában célszerű gyorsan adagolni (10-20 ml/kg/óra), majd a hasmenés fennállásáig 120-150 ml/kg/nap adagban folytatni. Fogyasztásának némi gátat szab kesernyés, sós íze. Amennyiben az ORS-pótlás kudarcba fullad, adjunk a beteg által is szívesen fogyasztott, cukrot is tartalmazó folyadékot, sós rágcsálnivalóval: például ropival, sós keksszel, de ne chipsszel!

Alkalmazhatók úgynevezett adszorbensek, illetve a széklet állagát javító készítmények is, például aktív szén, ami a felületén képes magához kötni a baktériumokat és a méreganyagokat, így akadályozva meg azok felszívódását.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek