Háromfogásos ebéd hétvégére - Maradékbarát receptek
A ballagások időszakára könnyen és gyorsan elkészíthető recepteket ajánlunk. A hidegtálra ezúttal kerüljön házi krémsajt, tésztában sült vagdalt, és egy egyszerű, de annál csinosabb muffin. Ami pedig megmaradt, az másnap reggelire is fogyasztható!
Házi krémsajtos falatkák
Elkészítési idő: 15 perc + 1 nap érlelés
Hozzávalók:
- 5 dl natúr joghurt
- só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
- zöldfűszer ízlés szerint (pl. petrezselyem, snidling, bazsalikom stb.)
- pirospaprika, Cayenne-bors, kurkuma ízlés szerint
- dió, sonka, sajt a díszítéshez
Egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű textillel (pl. textilpelenka), beleöntjük a joghurtot. Egy nagyobb tálat teszünk alá, majd a hűtőszekrénybe tesszük 1-2 napra. Minél tovább hagyjuk, annál több savó csöpög ki belőle, annál sűrűbb lesz. Ezután ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, apróra vágott zöld- és más fűszerekkel. Attól függően, mit keverünk bele, lehet rózsaszín, sárga, zöld krémsajtunk. A masszát csillagcsöves nyomózsákba tesszük, és készen vásárolt sós kekszre nyomjuk. Tetszés szerint díszítjük dióval, koktélcseresznyével, sonkával, sajttal.
Sonkás-répás vagdalt hús leveles tésztában
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab zsemle
- 60 dkg darált hús (sertés, marha vegyesen)
- 10 dkg füstölt sonka
- 10 dkg reszelt répa
- 1 csokor petrezselyem
- só, bors
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 csomag leveles tészta
A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A zsemlét vízbe áztatjuk, kinyomkodjuk. Egy nagyobb tálban összekeverjük a darált húst, a ledarált sonkát, a reszelt répát, a kinyomkodott zsemlét, a hagymát, a fokhagymát, az aprított petrezselymet, sót, borsot, a tojást és 1 tojássárgáját. A masszát alaposan összedolgozzuk. A leveles tésztát lisztezett felületen 20x30 cm-es lappá nyújtjuk. A húsmasszából a téglalap közepére hosszúkás cipót formázunk. A tésztát ráhajtjuk két oldalról, sütőpapíros tepsibe tesszük fordítva, hogy a hajtás alulra kerüljön. A leeső tésztamaradékkal díszíthetjük. A tetejét a maradék tojássárgájával megkenjük, majd 200 Celsius-fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük. Kihűtjük, szeletelve hidegtálon tálaljuk.
Mini muffin mascarponéval
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók:
- 10 dkg puha vaj
- 10 dkg cukor
- 1 rúd vanília
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 dl tej
- csipet só
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- gyümölcsök a díszítéshez
A muffinhoz szükséges nedves anyagokat összekeverjük, majd összedolgozzuk a száraz hozzávalókat is. Összevegyítjük, és nem túl alaposan elkeverjük. A masszát kisméretű muffinformába adagoljuk, akár bonbonpapírt is használhatunk hozzá, ebben az esetben duplán tegyük a kapszlikat egy sütőlapra. 180 Celsius-fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük, de minél kisebb a muffin, annál hamarabb megsül, ezért tűpróbával ellenőrizzük. A mascarponét porcukorral kikeverjük, majd sima csöves nyomózsákból a muffinokra nyomjuk. Friss gyümölcsökkel díszítjük.